Με το μήνυμα «κάθε γυναίκα μπορεί να ξεφύγει από την κακοποίηση», η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Κέντρο Διοτίμα παρουσιάζουν την κοινή ψηφιακή καμπάνια #UnlockYourPower – για την ενδοοικογενειακή βία στον καιρό της πανδημίας, η οποία προβάλλεται στα social media από σήμερα, 30 Μαρτίου, έως και τις 9 Απριλίου.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με κυβερνήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανά τον κόσμο με στόχο την εξάλειψη αυτού του είδους εγκληματικής συμπεριφοράς, αλλά και τη στήριξη που χρειάζονται οι επιζώσες για να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς φόβο», δήλωσε η πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ.

Η Μαρία Λιάπη επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Διοτίμα επεσήμανε ότι «κατά την περίοδο της πανδημίας σημειώθηκε και στην Ελλάδα αύξηση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας».

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια πανδημία μέσα στην πανδημία. Στην περίοδο της καραντίνας οι γυναίκες που ζουν σε βίαιες σχέσεις εγκλωβίζονται στο σπίτι. Απειλούνται περισσότερο. Δυσκολεύονται να αναζητήσουν βοήθεια. Καμία πανδημία, όμως, δεν είναι ανίκητη», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο φορείς.

«Με την καμπάνια #UnlockΥourPower στέλνουμε το μήνυμα πως κάθε γυναίκα μπορεί να ξεφύγει από την κακοποίηση, αν “ξεκλειδώσει” τη δύναμη που κρύβει μέσα της. Σε αυτή την πορεία δεν θα είναι μόνη. Μπορεί να απευθυνθεί σε κατάλληλους φορείς για εξειδικευμένη υποστήριξη. Όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία – σε μια ζωή χωρίς βία».

Η Πρέσβης Κέιτ Σμιθ πρόσθεσε ότι «η έμφυλη βία και ειδικότερα, η ενδοοικογενειακή βία είναι μια κοινωνική πληγή – αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι μάλιστα μια από τις συνηθέστερες στον κόσμο. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, πολλά από τα οποία δεν φτάνουν στις αρχές».

Η κ. Λιάπη ανέφερε ότι η συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία, στέλνει ένα θετικό μήνυμα αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης. Ειδικότερα για την Ελλάδα τόνισε ότι και εδώ κατά την περίοδο της πανδημίας σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Επικαλούμενη τα στοιχεία της πρώτης ετήσιας έκθεσης για την βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, (από τον Νοέμβριο 2019 έως τον Οκτώβριο 2020) 4.872 επιζώσες κατέφυγαν σε Συμβουλευτικά Κέντρα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική, 536 φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες, 8.609 άτομα κάλεσαν την Γραμμή SOS 15900 για ενημέρωση και πληροφόρηση. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επρόκειτο για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από πρώην ή νυν συντρόφους. Βίας που έγινε συχνότερη και απειλητικότερη κατά την περίοδο της καραντίνας.

Στο κοινό δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης ότι το Κέντρο Διοτίμα, το 2020 υποστήριξε 1.951 γυναίκες που βιώνουν κάθε μορφή έμφυλης βίας και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (μονογονείς, άνεργες, γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα, πρόσφυγες, μετανάστριες), παρέχοντάς τους ψυχοκοινωνική και νομική βοήθεια. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει πραγματοποιήσει 3 καμπάνιες ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία.

Κλείνοντας οι δύο κάνουν έκκληση για την κινητοποίηση όλων των πολιτών με τη φράση «Στάσου δίπλα στις γυναίκες που βιώνουν βία. Η αλληλεγγύη είναι η δική μας μάσκα προστασίας».

Για την αναζήτηση της καμπάνιας:

Κέντρο Διοτίμα: diotima.org.gr | Facebook: Διοτίμα Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών | Twitter: @CentreDiotima | Instagram: @diotima_center | Linkedin: Diotima | Tiktok: DiotimaCentre | Youtube: Κέντρο Διοτίμα.