Ερευνητές που έχουν ειδικευτεί στην ψυχιατρική και την ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι διερεύνησαν τον τρόπο  που η κατάθλιψη επηρεάζει την οπτική αντίληψη. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η επεξεργασία οπτικών πληροφοριών μεταβάλλεται σε άτομα με κατάθλιψη, ένα φαινόμενο που πιθανότατα συνδέεται με την επεξεργασία πληροφοριών στον εγκεφαλικό φλοιό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychiatry and Neuroscience.

Κατάθλιψη και εγκεφαλική λειτουργία

Στη μελέτη, η επεξεργασία οπτικών πληροφοριών από άτομα που την αντιμετωπίζουν συγκρίθηκε με εκείνη μιας ομάδας ελέγχου χρησιμοποιώντας δύο οπτικές εξετάσεις. Στις δοκιμές αντίληψης, τα άτομα της μελέτης συνέκριναν τη φωτεινότητα και την αντίθεση απλών μοτίβων.

«Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν  κατάθλιψη αντιλήφθηκαν την αντίθεση των εικόνων που εμφανίζονται διαφορετικά από τα άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Viljami Salmela, ερευνητής της Ακαδημίας της Φινλανδίας.

Εκείνοι που αντιμετώπιζαν κατάθλιψη αντιλήφθηκαν την οπτική ψευδαίσθηση που παρουσιάζεται στα σχήματα ως πιο αδύναμη και, κατά συνέπεια, την αντίθεση ως κάπως ισχυρότερη, από εκείνους που δεν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Σημαντικό εύρημα για μελλοντικές θεραπείες

Ο εντοπισμός των αλλαγών στη λειτουργία του εγκεφάλου στις οποίες βασίζονται οι ψυχικές διαταραχές είναι σημαντικός προκειμένου να αυξηθεί η κατανόηση της έναρξης αυτών των διαταραχών και του τρόπου ανάπτυξης αποτελεσματικών θεραπειών για αυτές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με την τροποποιημένη επεξεργασία οπτικών πληροφοριών από τον εγκέφαλο που προκαλείται από την κατάθλιψη.