Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπήμενης διατροφής είναι συνήθως το «κλειδί» για μια καλή εμφάνιση, αλλά κυρίως μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να ζήσουμε περισσότερο και παράλληλα να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Άλλωστε, καθώς μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα: από το βάρος και την ενέργειά μας, μέχρι την καρδιά μας.

H καρδιά και τα αγγεία μας αποτελούν δείκτες της φυσικής γήρανσης του οργανισμού μας. Κι επειδή το πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακά προβλήματα, πρέπει να έχουμε μια κατάλληλη διατροφή, η οποία μας βοηθά να έχουμε υγιές βάρος και να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Τροφές για γερή καρδιά

H διατροφή που καθυστερεί τα σημάδια του αγγειακού γήρατος είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε συστατικά όπως η βιταμίνη B6, το φυλλικό οξύ, οι αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. βιταμίνες E και C, φλαβονοειδή).

Tροφές που μας δίνουν αυτά τα συστατικά είναι:

*Eλαιόλαδο

Πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχει παρατηρηθεί παράταση του χρόνου γήρανσης των αγγείων και εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε πληθυσμούς που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους το ελαιόλαδο.

*Αβοκάντο

Πολλές έρευνες τονίζουν την καρδιοπροστατευτική δράση των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, γι’ αυ­τό και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση των τροφίμων που τα περιέχουν. Μάλιστα, στο πλαίσιο μελέτης που αφορά απο­κλει­στικά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη. Παράλληλα, το αβοκάντο είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο και σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

*Ταχίνι

Στο σουσάμι και κατ’ επέκταση στο ταχίνι εντοπίζονται ουσίες (όπως η σεσαμίνη και η σεσαμινόλη) που φαίνεται να έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης. Επίσης, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα συστατικά αυτά ίσως συμβάλλουν στην απομάκρυνση μέρους της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

*Πράσινο τσάϊ

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι προάγει την καλή υγεία των αγγείων, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, ενώ παράλληλα προκαλούν αγγειοδιαστολή, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

*Φρούτα και λαχανικά

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ψηλά στη λίστα των αντιγηραντικών τροφίμων. Το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα καρότα, τα πορτοκάλια, οι φράουλες και τα σταφύλια δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας

*Λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, άγρια χόρτα

Τρόφιμα όπως ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια, χόρτα όπως η γλιστρίδα, ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι καλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία των αγγείων.