Χρήσιμο εργαλείο που λειτούργησε σωστά χαρακτήρισε τα self – test στην Ελλάδα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον καθηγητή Αιματολογίας, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, από την πλευρά του να εκτιμά πως έρχεται τέταρτο κύμα πανδημίας τον Οκτώβριο.

Τόνισε μάλιστα, ότι η άποψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self – test στους χώρους εργασίας. «Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια».

Στο ερώτημα, γιατί κάποιος εμβολιασμένος, ενόψει και του Πάσχα δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, σημείωσε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωριό, είπε ότι ένα από τα σενάριο που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self – test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

AstraZeneca και επόμενο κύμα πανδημίας

«Τα self – test είναι βασικά εργαλεία αλλά όχι κύρια. Είναι σαν μια πυξίδα. Θα σου δείξει το σημείο, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό» δήλωσε ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις επιπλοκές που προκάλεσε, υπογράμμισε ότι η νόσος covid είναι νόσος των αγγείων και του αίματος.

«Κάνει θρομβώσεις. Όταν εμβολιάζουμε τους ανθρώπους με ένα από τα υλικά του ιού που προκαλεί την πήξη του αίματος, αναμέναμε, το ξέραμε από τον Σεπτέμβριο, ότι μπορεί να προκαλέσει αντίδραση. Το πρόβλημα με την AstraZeneca είναι ότι πυροδότησε μια αλλεργία που προκάλεσε επιπλέον θρομβώσεις και μάλιστα επικίνδυνες. Ο κάθε πολίτης να ακολουθεί τις οδηγίες της χώρας του και να υπάρχει ιατρική παρακολούθηση όσων νόσησαν με κορωνοϊό».

Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη για μαζική παραγωγή εμβολίων, καθώς όπως είπε «δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με την πανδημία», ενώ έκανε λόγο και για κίνδυνο νέων μεταλλάξεων.

Τέλος, εκτίμησε ότι τον Οκτώβριο αναμένεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.