Επειδή η σύγκρουση είναι ουσιαστικά αναπόφευκτη στις σχέσεις (και όχι απαραίτητα ένδειξη προβλήματος), είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ένα τσακωμό με υγιή τρόπο. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα αρνητικών και ακόμη και καταστροφικών στάσεων και τρόπων επικοινωνίας που μπορούν να επιδεινώσουν τη σύγκρουση σε μια σχέση.

*Αποφεύγετε συνολικά τις συγκρούσεις

Αντί να συζητούν όσα τους προβληματίζουν με ήρεμο τρόπο και αλληλοσεβασμό, μερικοί άνθρωποι απλώς δεν λένε τίποτα στον σύντροφό τους έως ότου είναι έτοιμοι να εκραγούν, και στη συνέχεια ξεσπούν με έναν θυμωμένο, οδυνηρό τρόπο. Είναι πολύ πιο υγιές να επικοινωνείτε τις ανάγκες και τα προβλήματά σας με ηρεμία και όχι να τα καταπνίγετε μέχρι να ξεσπάσετε.

*Είστε διαρκώς σε άμυνα

Αντί να αντιμετωπίζουν τα παράπονα του συντρόφου τους με προθυμία να κατανοήσουν την άποψή του, οι αμυντικοί άνθρωποι αρνούνται σταθερά οποιοδήποτε φταίξιμο και αποφεύγουν να αποδεχτούν τη συμβολή τους σε ένα πρόβλημα. Βραχυπρόθεσμα κάτι τέτοιο μπορεί να σας φαίνεται βολικό, μακροπρόθεσμα όμως μόνο κακό μπορεί να κάνει στη σχέση σας, αφού έτσι μένουν τα προβλήματα άλυτα και ο σύντροφός σας νιώθει ότι δεν υπάρχει λόγος να σας μιλήσει σχετικά.

*Υπεργενικεύετε

Όταν συμβαίνει κάτι που δεν τους αρέσει, κάποιοι οδηγούνται σε σαρωτικές γενικεύσεις. Αποφύγετε την έναρξη προτάσεων με το «Πάντα» και «Ποτέ δεν», π.χ. «Πάντα έρχεσαι σπίτι αργά!» ή, «Ποτέ δεν κάνεις ποτέ αυτό που θέλω», καθώς το μόνο που καταφέρνετε έτσι είναι να προκαλέσετε περισσότερη αρνητικότητα και να αποφύγετε την πραγματική επίλυση των συγκρούσεων.

*Επιμένετε σε λάθος συμπεράσματα

Αντί να ρωτούν για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου τους, οι άνθρωποι μερικές φορές αποφασίζουν ότι «ξέρουν» τι σκέφτονται και αισθάνονται οι σύντροφοί τους μόνο με βάση τις εσφαλμένες ερμηνείες των πράξεών τους – και πάντα υποθέτουν ότι είναι κάτι αρνητικό. Είναι σημαντικό να ακούτε πραγματικά τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας και να μην προσπαθείτε διαρκώς να τον… ψυχαναλύσετε.

*Προσπαθείτε να κερδίσετε

Όταν έχετε διαρκώς στόχος να «κερδίζετε» στον τσακωμό με τον σύντροφό σας, χάνετε το νόημα της συζήτησης. Το ζητούμενο σε μια σχέση πρέπει να είναι η αμοιβαία κατανόηση και η επίτευξη συμφωνίας ή μιας απόφασης που σέβεται τις ανάγκες και των δύο σας. Εάν εστιάζετε στο πόσο λάθος είναι το άλλο άτομο, μειώνοντας τα συναισθήματά του και παραμένοντας κολλημένοι στην άποψή σας, κινείστε σε λάθος κατεύθυνση.