Δεν υπάρχει αμφιβολία: ο πρωταγωνιστής της νηστείας, σύμμαχός μας τις μέρες του «πειρασμού» και σύντροφος ακόμη και στους αλμυρούς γαστρονομικούς πειραματισμούς της Σαρακοστής, δεν είναι άλλος από το Μακεδονικό Ταχίνι. Με τη χρήση του να έχει διαδοθεί στην Ελλάδα από την έλευση των Μικρασιατών προσφύγων, το μοναδικό αυτό superfood που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, έχει διευρύνει πλέον την παρουσία του σε πολλές περιστάσεις κατανάλωσης μέσα στην καθημερινότητά μας.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά αυτά που δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό του Μακεδονικού Ταχινιού ως μία από τις πλέον εμβληματικές τροφές την περίοδο της νηστείας (και όχι μόνο);

Μια κουταλιά τουλάχιστον τη μέρα γιατί…

…ξέρει τι μας λείπει!

Όσο ωφέλιμη κι αν μπορεί να αποδειχθεί η νηστεία για τη σωματική μας υγεία ως περίοδος αποτοξίνωσης από τα ζωικά τρόφιμα, δεν παύει να μας κρατά και μακριά από συστατικά που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη. Γι’ αυτό και το ταχίνι δεν πρέπει να λείπει από τη σαρακοστιανή μας διατροφή: περιέχει καλά λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που έχουν υψηλή βιολογική αξία και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό.

…ομορφαίνει τις μέρες μας – κι εμάς!

Δεν είναι μόνο νόστιμο. Είναι και ικανό να μας γεμίσει δύναμη και ενέργεια, εξαιτίας του σιδήρου που περιέχει. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά που, σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη, έχουν αντιβακτηριακή δράση.

…πιστεύει στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Πιστεύατε εσείς ότι μια τροφή που κάνει καλό στην καρδιά, στα οστά αλλά και στον εγκέφαλο θα χωρούσε σε ένα κουταλάκι του γλυκού; Κι όμως το ταχίνι τα καταφέρνει, αφού τα καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και οι φυτοστερόλες που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, που ενισχύει την οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο από την οστεοπόρωση, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που προσφέρουν ένα πολύτιμο boost στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Έχει σημασία ποιο ταχίνι θα επιλέξω;

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με κάθε άλλο προϊόν, έτσι και εδώ, δεν έχει κάθε ταχίνι την ίδια ποιότητα με τα υπόλοιπα. Πέραν της προέλευσης της πρώτης ύλης, κάθε στάδιο της παραγωγής έχει τη δική του σημασία για το πώς θα «αλληλεπιδράσει» το τελικό προϊόν με τον οργανισμό αλλά και τον ουρανίσκο μας.

Από την πλευρά μας, προσπαθούμε πάντοτε να επιλέγουμε τις πιο ποιοτικές εκδοχές – και έτσι, καταλήξαμε στο Μακεδονικό Ταχίνι, που είναι 100% εκλεκτό αλεσμένο σουσάμι. Τι είναι, όμως, αυτό που το κάνει μοναδικό;

Κάθε ταχίνι ήταν κάποτε σουσάμι, όμως το καθένα περνά από τη δική του διαδικασία «μεταμόρφωσης». Και το ταξίδι του Μακεδονικού Ταχινιού πραγματοποιείται μέσα από την πιο σύγχρονη μονάδα-πρότυπο επεξεργασίας και μεταποίησης σουσαμιού παγκοσμίως. Εκεί, η τεχνολογία αιχμής συναντά την παραδοσιακή μέθοδο άλεσης, ενώ το σουσάμι «ανοίγει» περνώντας από αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και γνωρίζοντας από κοντά τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό της εγκατάστασης.

Η γεύση με τη… φυσική ομορφιά

Όλα ξεκινούν από την επιλογή των καλύτερων ποικιλιών σουσαμιού παγκοσμίως, που διακρίνονται για την πλούσια γεύση τους. Στη συνέχεια, οι απαλλαγμένες από χημικά ή πρόσθετα διαδικασίες καθαρισμού και αποφλοίωσης, προστατεύουν τα πλούσια αρώματα και την αυθεντικότητα της γεύσης της πρώτης ύλης.

Έπειτα έρχεται η χαρακτηριστική πινελιά του καβουρδίσματος: και εδώ, συναντάμε μια πρωτοποριακή διαδικασία που στηρίζεται σε τεχνογνωσία της εταιρείας, ως αποτέλεσμα μελέτης ετών. Μέσα από αυτή, κάθε σπόρος ψήνεται ομοιόμορφα – και γίνεται ακόμη νοστιμότερος.

Όμως στο σημείο-κλειδί, δηλαδή στην άλεση του σουσαμιού, η τεχνολογία αιχμής δίνει χώρο στην παράδοση, διατηρώντας ζωντανές τις γεύσεις και τα αρώματα της Μικράς Ασίας. Από εκεί προέρχεται, άλλωστε, και η ειδική πέτρα που χρησιμοποιείται για τη μεταμόρφωση του σουσαμιού στο Μακεδονικό Ταχίνι, αλέθοντάς το με τον πιο φυσικό τρόπο και χαρίζοντάς του την εκλεπτυσμένη γεύση και τα λεπτά αρώματα που το καθιστούν μοναδικό.

Επιλέξτε, λοιπόν, το Μακεδονικό Ταχίνι για την περίοδο της Σαρακοστής (και όχι μόνο) και… απολαύστε τη διαφορά, κάθε φορά!