Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αύξηση των ταχυτήτων του Ίντερνετ, τέλος εποχής έρχεται για το 3G στα κινητά από τα τέλη του 2021.

Αυτο σημαίνει ότι πολλά κινητά παλιότερης γενιάς δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ θα δοθεί περισσότερο βάρος στα δίκτυα 4G και 5G.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία Cosmote ανακοίνωσε επίσημα πως από το Σεπτέμβριο του 2021 θα ξεκινήσει η σταδιακή απενεργοποίηση του 3G και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να στηριχθεί η συνεχώς αυξημένη ζήτηση για data, με επίκεντρο την επένδυση στις υπηρεσίες 4G αλλά και στις νέες τεχνολογίες, όπως το 5G. Με την απενεργοποίηση του 3G θα απελευθερωθεί το φάσμα που χρησιμοποιεί τώρα το, πλέον παλιό, δίκτυο για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία internet.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος έχει συσκευή 3G και θέλει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο mobile internet θα πρέπει να αναβαθμίσει μέσα στο 2021 σε 4G ή 5G συσκευή. Διαφορετικά, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε mobile internet, όμως μόνο με σήμα 2G, κάτι που θα φέρνει υπερβολικά χαμηλές ταχύτητες.

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, η κάλυψη του 5G προβλέπεται να φτάσει το 60% σε τρία χρόνια, ενώ το ακόμα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο των έξι ετών βλέπει κάλυψη 94%.

Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να υπάρχει κάλυψη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.

Τι σημαίνει η κατάργηση του 3G;

  • Εάν έχετε συσκευή 4G δεν θα επηρεαστείτε από την αλλαγή, παρά μόνο εάν πρόκειται για συσκευή παλαιάς τεχνολογίας, όπου ενδεχομένως να παρατηρήσετε πολύ μικρές διαφορές.
  • Εάν έχετε συσκευή 3G και θέλετε να έχετε την ίδια ή καλύτερη εμπειρία mobile internet θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με μία νέα συσκευή 4G. Διαφορετικά θα μπορείτε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε για υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων μέσω του δικτύου 2G με λιγότερες όμως δυνατότητες mobile internet.
  • Εάν έχετε συσκευή 2G και είστε ικανοποιημένοι από τη σύνδεση mobile internet που έχετε, δεν χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή.

Για να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία mobile internet, γίνεται η σύσταση να αποκτήσετε μια συσκευή 4GVOLTE τελευταίας τεχνολογίας.

H εμπειρία σας θα βελτιωθεί σημαντικά μιας και το δίκτυο 4G / 4G+ της COSMOTE προσφέρει 6 φορές υψηλότερη μέση ταχύτητα από το δίκτυο 3G. Θα μπορείτε να αναβαθμίσετε και την εμπειρία της υπηρεσίας φωνής για να έχετε κάλυψη μέσω WiFi Calling σε δύσκολα σημεία που δεν υπάρχει επαρκές σήμα κινητής (π.χ. υπόγεια). Θα μπορείτε να κάνετε παράλληλη χρήση φωνής και internet.

Υπάρχει περίπτωση να μην έχω κάλυψη 4G;

Όλη η κάλυψη του 3G δικτύου θα αντικατασταθεί πλήρως από 4G. Επιπλέον η δωρεάν υπηρεσία WiFi Calling που είναι διαθέσιμη για όλες της 4G VoLTE συσκευές διασφαλίζει την κάλυψη στα ποιο απαιτητικά σημεία (υπόγεια κ.λ.π.) μέσω WiFi, αρκεί να υπάρχει σταθερή σύνδεση internet.

Θα επηρεάσει την 4G συσκευή μου η κατάργηση του 3G δικτύου;

Οι 4G συσκευές ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Στις 4G VoLTE συσκευές που υποστηρίζουν WiFi Calling υπηρεσίες, δηλαδή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φωνής μέσω 4G αλλά και κλήσεις μέσω WiFi Internet όπου δεν υπάρχει κάλυψη από δίκτυο κινητής αλλά υπάρχει WiFi Internet.
  • Στις 4G non-VoLTE συσκευές που δεν υποστηρίζουν WiFi Calling υπηρεσίες.

Έτσι, εάν η συσκευή σας είναι 4G Non-VoLTE δεν θα δείτε διαφορά στην υπηρεσία internet, παρά μόνο κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών σας κλήσεων.

Έχω tablet με ενσωματωμένη sim κάρτα. Με αφορά η κατάργηση του 3G δικτύου;

Εφόσον έχετε 4G tablet δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια εκ μέρους σας. Στην περίπτωση που έχετε 3G tablet θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα 4G προκειμένου να έχετε internet όταν δεν θα είστε συνδεδεμένοι σε WiFi.

Έχω ειδικό εξοπλισμό pocket WiFi (ή USB stick) προκειμένου να έχω internet. Με αφορά η κατάργηση του 3G δικτύου;

Εφόσον έχετε αγοράσει τον ειδικό εξοπλισμό προ πενταετίας ή παλαιότερα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τον αλλάξετε προκειμένου να συνεχίσετε να έχετε internet.