Κάθε χρόνο η άνοιξη φέρνει μαζί της έναν αέρα ανανέωσης. Κάπως έτσι και φέτος, μετά από έναν ιδιαίτερα δύσκολο και κουραστικό χειμώνα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διαθέσή μας αλλά και τη φυσική μας κατάσταση, χάνοντας τα περιττά κιλά που μας φόρτωσε η καραντίνα. Και ως γνωστόν, προκειμένου να καταφέρουμε να αδυνατίσουμε, θα πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λιμοκτονήσουμε ή να ακολουθήσουμε κάποια ακραία, στερητική δίαιτα. Στην πραγματικότητα, μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούν να μας βοηθήσουν να γλιτώσουμε θερμίδες και κατ’ επέκταση να ενισχύσουμε το αδυνάτισμά μας.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς απλούς τρόπους να εξοικονομούμε καθημερινά θερμίδες.

*Γιαούρτι με φρούτα και μέλι αντί για παγωτό

Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε είναι να αντισταθούμε στη λαχτάρα μας για κάτι γλυκό. Άλλωστε, τα γλυκά είναι παντού γύρω μας και χρειάζεται ιδιαίτερη αυτοπειθαρχία για να μην ενδώσουμε στον πειρασμό. Ωστόσο, υπάρχουν υγιεινές εναλλακτικές επιλογές. Η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε δεν είναι άλλη από τα φρέσκα εποχιακά φρούτα, τα οποία καλύπτουν την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, προσφέροντάς μας παράλληλα βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αντί λοιπόν για παγωτό μπορούμε να απολαύσουμε ένα γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά, μαζί με κομμάτια φράουλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

*Κότατζ αντί για κίτρινο τυρί

Το τυρί κότατζ είναι ιδανικό για δίαιτα, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φτωχό σε θερμίδες. Αντικαθιστώντας το κίτρινο τυρί στο τοστ με τυρί κότατζ, θα είμαστε σε θέση να γλιτώσουμε θερμίδες.

*Σουβλάκι σε καλαμάκι αντί για τυλιχτό

Κι όμως, μπορούμε να χάσουμε βάρος, χωρίς να απαρνηθούμε το αγαπημένο μας σουβλάκι. Ωστόσο, αντί να παραγγείλουμε τυλιχτό σουβλάκι, προτιμάμε το καλαμάκι, ώστε να γλιτώσουμε τις θερμίδες από τις τηγανιτές πατάτες και την πίτα.

*Αφαιρούμε τη μία φέτα ψωμί από το σάντουιτς

Ο πιο απλός τρόπος να μειώσουμε τις θερμίδες κυριολεκτικά σε κάθε σάντουιτς είναι αφαιρώντας την πάνω φέτα ψωμιού.

*Ανθρακούχο νερό αντί για αναψυκτικά

Μεγάλη ποσότητα της ζάχαρης -και άρα των θερμίδων- που προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση μπορεί να προέρχεται από τα αναψυκτικά που πίνουμε. Ακόμη και οι διαιτητικές εκδοχές των αναψυκτικών είναι ικανές να καταστρέψουν τη δίαιτά μας, αφού στη συνέχεια ενδέχεται να μας δημιουργήσουν επιθυμία για κάτι γλυκό. Προσπαθούμε, λοιπόν, να βγάλουμε τα αναψυκτικά από τη διατροφή μας, αντικαθιστώντας τα με ανθρακούχο νερό. Μάλιστα, για έξτρα γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στο ανθρακούχο νερό κομμάτια φρέσκων φρούτων.

*Πίνουμε τον καφέ μας σκέτο

Μια τόσο μικρή αλλαγή στη διατροφή μας είναι ικανή να κάνει τη διαφορά στον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά, ειδικά αν πίνουμε τον καφέ μας με πολλή ζάχαρη ή πίνουμε μεγάλη ποσότητα καφέ. Αρχικά, θα μας φανεί πικρός, στη συνέχεια όμως θα συνηθίσουμε.

*Περιοριζόμαστε σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιεινό, ωστόσο περιέχει θερμίδες. Μία κουταλιά της σούπας θα μας δώσει 135 θερμίδες. Επομένως, πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο, υπολογίζοντας 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα φαγητού, ώστε να μη «φορτωθούμε» περιττές θερμίδες.

*Προτιμάμε το ψήσιμο από το τηγάνισμα

Το ψήσιμο στον φούρνο και στον ατμό αποτελούν καλές επιλογές, καθώς δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα λαδιού. Δοκιμάζουμε λοιπόν να ψήσουμε στον φούρνο τρόφιμα που παραδοσιακά μαγειρεύονται στο τηγάνι. Για παράδειγμα, κόβουμε τις πατάτες με τον ίδιο τρόπο και τις ψήνουμε στον φούρνο – σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί –, προσθέτοντας πολύ λιγότερη ποσότητα ελαιολάδου.

*Επιλέγουμε αλλαντικά από γαλοπούλα αντί για μπέικον

Αν μια συνταγή περιέχει μπέικον ή ζαμπόν, το αντικαθιστούμε με άπαχα αλλαντικά από γαλοπούλα ή κοτόπουλο.