Δεν υπάρχει «λάθος τρόπος» για να φτιάξετε ένα smoothie, ωστόσο σύμφωνα με διαιτολόγους υπάρχουν ορισμένα λάθη που κάνουμε και δίχως να το συνειδητοποιούμε τελικά δεν είναι και τόσο υγιεινό. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα smoothie πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινό αλλά και απολαυστικό, τότε θα ήταν καλό να αποφύγετε αυτά τα λάθη:

Λάθος #1 Πάρα πολλά φρούτα στο smoothie

«Συχνά, οι άνθρωποι θα φτιάχνουν smoothies με πολλά φρούτα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια ανισορροπία σε σχέση με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά» αναφέρει η δρ. Melissa RifkinΔεν υπάρχει κάτι κακό με τα πολλά φρούτα, αλλά θα ήταν καλύτερο, σύμφωνα με την ίδια να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν κι άλλα συστατικά.

Διαφορετικά, το smoothie σας δεν θα είναι αρκετά πυκνό σε θρεπτικά συστατικά για να είναι πραγματικά χορταστικό ή θρεπτικό.

Η λύση: Ακολουθήστε την γνωστή smoothie φόρμουλα που περιλαμβάνει την πρωτεΐνη, το λίπος, τα φρούτα και τα πράσινα λαχανικά.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με τους τύπους που θέλετε να ενσωματώσετε στο smoothie σας, αλλά ακολουθώντας αυτήν τη δομή θα διασφαλίσετε ότι έχει καλή ισορροπία θρεπτικών συστατικών.

Λάθος #2 Λίγες πρωτεΐνες και λίγα υγιεινά λιπαρά

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που επισημαίνει η διαιτολόγος δρ. Amy Schwarz, είναι ότι τα smoothies περιέχουν υψηλή ποσότητα υδατανθράκων και πολύ χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.

Οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρηγορότερα από τις πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη, οπότε αν το smoothie σας δεν έχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά, πιθανότατα θα νιώσετε το αίσθημα της πείνας να επανέρχεται πολύ σύντομα, αφού αδειάσετε το ποτήρι σας.

Η λύση: Προσθέστε συστατικά με πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Οι ειδικοί προτείνουν να ενσωματώσετε συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, όπως το γιαούρτι ή το βούτυρο από καρύδια, αμύγδαλα ή φιστίκι για να δημιουργήσετε μια πιο πλούσια υφή.