Oι καούρες είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όταν δηλαδή το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο, και μπορεί να φθάσει ως το φάρυγγα. Tα λιπαρά φαγητά, όπως τα τηγανητά, οι σάλτσες, τα λιωμένα τυριά, οι σοκολάτες, αλλά και το φύλλο για πίτες, οι όξινοι χυμοί και τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες.

Τα πέντε μυστικά κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την JAMA Internal Medicine, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Nurses ‘Health Study II, μια εθνική μελέτη που περιελάμβανε 116.671 γυναίκες, ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 9.000 γυναικών που είχαν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, εκείνες που πληρούσαν πέντε συγκεκριμένα κριτήρια στην καθημερινότητά τους είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα.

Αυτά, σύμφωνα με την μελέτη περιλαμβάνουν:

  • Φυσιολογικό σωματικό βάρος.
  • Αποχή από το κάπνισμα.
  • Συμμετοχή σε τριάντα λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης καθημερινά.
  • Κατανάλωση έως δύο φλιτζάνια καφέ, τσάι ή αναψυκτικών καθημερινά.
  • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Ακόμα και οι μικρές αλλαγές ωφελούν

Τα ευρήματα βασίστηκαν στα αποτελέσματα περιοδικών ερευνών που συμπληρώθηκαν από γυναίκες στη μελέτη.

Ενώ οι γυναίκες που ακολουθούσαν και τις πέντε συνήθειες καθημερινά είδαν τη μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση σε συμπτώματα για καθένα από τα πέντε στοιχεία του τρόπου ζωής, μεμονωμένα.

Έτσι, επισημαίνουν ότι ακόμα και οι μικρές, σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά.