Καθώς η επιχείρηση των εμβολιασμών συνεχίζεται στην χώρα, πολλοί είναι οι άνθρωποι που ακούγοντας τις σπάνιες παρενέργειες καθυστερούν ή και αρνούνται να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Κι ενώ μετά την δεύτερη δόση είναι πιθανό – αν και σπάνιο – να εκδηλωθούν παρενέργειες, όπως πυρετός, ρίγη ή και πόνοι στο σώμα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παράλειψη της δεύτερης δόσης εγκυμονεί πιο σοβαρούς κινδύνους.

Γιατί είναι σημαντικό να μην παραλείψετε την δεύτερη δόση εμβολίου

Μερικά πράγματα που ένας επιδημιολόγος μας προτείνει να γνωρίζουμε, ειδικά αν σκέφτεστε να παραλείψετε την δεύτερη δόση του εμβολίου, περιλαμβάνουν:

Σημαντικά μειωμένη προστασία

Ο κύριος λόγος για τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου είναι ότι δεν είστε τόσο προστατευμένοι από την μόλυνση από τον νέο κοροναϊό ενώ δεν μειώνεται επαρκώς και ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλα υγιή άτομα.

Σύμφωνα με τον δρ. Timothy Brewer, καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας στο UCLA, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι «σημαντικά υψηλότερη» μετά τη δεύτερη δόση σε σύγκριση με μόνο την πρώτη δόση.

«Για παράδειγμα, αν κοιτάξετε τα εμβόλια mRNA, η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κυμαίνεται μεταξύ 40% και 80%, επομένως η προστατευτική δράση του εμβολίου είναι 40% έως 80%, ανάλογα με το πόσο μακριά είστε χρονικά από τη στιγμή που λάβατε τη δόση», εξηγεί.

Ενώ η διαφορά μεταξύ 80% αποτελεσματικότητας και 95%, που παίρνετε μετά την δεύτερη δόση των εμβολίων, μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντική, ο δρ. Timothy Brewer επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι μέσοι όροι, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να είστε στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος και επομένως να είστε δυνητικά πολύ λιγότερο προστατευμένοι από το 80%, μετά την πρώτη δόση.

Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης

Εάν λάβατε μόνο τη πρώτη δόση του εμβολίου, ενδέχεται να μεταδώσετε τον ιό σε κάποιον άλλο, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει και σε νέες μεταλλάξεις. 

Όσο υψηλότερη είναι η προστατευτική δράση του εμβολίου, τόσο πιθανότερο είναι να προστατευτείτε από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο. Επίσης όμως, μειώνονται σημαντικά η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε κάποιον άλλον, σύμφωνα με τον δρ. Timothy Brewer.

Η πρόληψη αυτής της εξάπλωσης βοηθά στην αποτροπή της μετάλλαξης του ιού σε νέα στελέχη, καθώς όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νέα στελέχη μπορεί να «ξεφεύγουν» από την προστατευτική δράση των υπαρχόντων εμβολίων.