Η επαρχία του Καναδά, Αλμπέρτα, ανέφερε τον δεύτερο θάνατο ενός ασθενούς από μια σπάνια θρόμβωση μετά την χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα η αρχίατρος της περιοχής.

Ο Καναδάς έχει αναφέρει τουλάχιστον πέντε κρούσματα θρόμβωσης έπειτα από την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, αλλά αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών.

Η περίπτωση της Αλμπέρτα, μιας γυναίκας στα 50 της, είναι η δεύτερη αναφερθείσα περίπτωση θρόμβωσης και ο μοναδικός θάνατος που καταγράφεται έπειτα από την χορήγηση περισσότερων από 253.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην επαρχία, ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του η αρχίατρος της Αλμπέρτα, Ντίνα Χίνσο.

«Ενώ κάθε θάνατος είναι τραγικός, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κίνδυνοι θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων από την COVID-19 παραμένουν πολύ υψηλότεροι σε σχέση με τον κίνδυνο μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca» πρόσθεσε η ίδια.

Κανένα σχόλιο από την εταιρεία

Η AstraZeneca δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Ο Καναδάς έχει καταγράψει 1.243.242 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού και 24.342 θανάτους, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Τον περασμένο μήνα η επαρχία του Κεμπέκ ανέφερε τον πρώτο θάνατο στον Καναδά ασθενή μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η AstraZeneca, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μια από τις επικεφαλής εταιρείες στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19.

Το φθηνό και εύκολα μεταφερόμενο εμβόλιό της χαρακτηρίστηκε κορυφαίο στη μάχη κατά της νόσου, αλλά έκτοτε η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα.

Η σπάνια επιπλοκή, την οποία κάποιες ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένης της καναδικής, έχουν χαρακτηρίσει επιστημονικά «Προθρομβωτική Θρομβοπενία Ανοσολογικής Αιτιολογίας» έπειτα από εμβολιασμό, περιλαμβάνει την δημιουργία θρόμβων αίματος που συνοδεύεται από θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων).

Δεκάδες χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από τις πληροφορίες για την εμφάνιση σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος.

Πολλές από αυτές έχουν εκ νέου ξεκινήσει την χορήγηση του εμβολίου είτε πλήρως ή με περιορισμούς έπειτα από την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών υγείας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων από την χορήγησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ