Η σωστή ενυδατική κρέμα προσώπου είναι από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για μία υγιή και ανθεκτική απέναντι στον χρόνο επιδερμίδα. Ωστόσο, η αναζήτησή της είναι μία διαδικασία που χρειάζεται να επαληθεύεται, ανάλογα με τις ανάγκες, την ηλικία ή ακόμη και την εποχή του χρόνου. Ετσι είναι πιθανό η σύνθεση που χρησιμοποιούσαμε πριν από 2 χρόνια να μην είναι πλέον κατάλληλη. Πώς θα το καταλάβουμε; Παρακάτω σημειώσαμε τα 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι η ενυδατική κρέμα μας δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

 #1: Μαύρα στίγματα και / ή σπυράκια

Αν παρατηρήσουμε ότι ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται οι παραπάνω ατέλειες, σταματάμε τη χρήση αυτής της κρέμας για ένα διάστημα μέχρι να ηρεμήσει το δέρμα μας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε εναλλάξ τα καλλυντικά που εφαρμόζουμε προκειμένου να βεβαιωθούμε ποια σύνθεση είναι εκείνη που προξενεί την αντίδραση.

Αν όντως ευθύνεται η κρέμα μας, σταματάμε τη χρήση της και  επιλέγουμε μία  oil free, και μη φαγεσωρογόνα.

#2: Αίσθηση «τραβήγματος»

Μήπως λίγα λεπτά αφού βάλουμε ενυδατική, νιώθουμε ότι η επιδερμίδα μας διψάει; Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια πιο πλούσια σύνθεση σε θρεπτικούς παράγοντες και λιπίδια που θα σφραγίσουν την υγρασία και τα φυσικά έλαια στο εσωτερικό της.

#3 Γυαλάδες

Η σωστή ενυδατική κρέμα πρέπει να ενυδατώνει επαρκώς το δέρμα χωρίς να πέφτει «βαριά» και να αφήνει ίχνη λιπαρότητας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε προτιμάμε τις oil free κρέμες που βασίζονται στο νερό και αποφεύγουμε εκείνες που βασίζονται στη γλυκερίνη και διάφορα βούτυρα όπως π.χ. καρύδας, shea, ή karité.

#4: Κοκκινίλες και ερεθισμοί

Αν νιώσουμε έντονες τάσεις κνησμού ή δούμε ερεθισμένα σημεία, σημαίνει ότι κάποια από τα συστατικά της κρέμας δεν είναι συμβατά με την επιδερμίδα μας. Ετσι επιλέγουμε μια ειδική σύνθεση χωρίς άρωμα και δραστικούς παράγοντες όπως οξέα, αιθέρια έλαια, οινόπνευμα, προκειμένου να καταπραϋνουμε τα συμπτώματα. Ιδανικά, εμπιστευόμαστε εταιρείες που  φημίζονται για τις υποαλλεργικές συνθέσεις τους.

#5: Έντονες γραμμές και υπερμελάγχρωση

Αν αρχίζουμε να παρατηρούμε τέτοια σημάδια, τότε πρέπει να αναβαθμίσουμε την ενυδατική μας σε μία ενισχυμένη αντιγηραντική σύνθεση. Αναζητάμε συστατικά που φημίζονται για την αποτελεσματική δράση τους όπως πεπτίδια, ρετινόλη, νιασιναμίδη, βιταμίνη C και Ε, συνένζυμο Q10 και λευκαντικούς παράγοντες. Απαραίτητη προϋπόθεση όταν χρησιμοποιούμε μία κρέμα κατά των δυσχρωμιών είναι το αντηλιακό υψηλού δείκτη.