Ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε γρήγορους ρυθμούς, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί τα εμβόλια προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις από άτομο σε άτομο και μάλιστα, ορισμένες φορές πιο έντονες παρενέργειες, είτε μετά την πρώτη είτε μετά την δεύτερη δόση.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνει ότι οι πιο συχνές παρενέργειες, περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο χέρι που δεχθήκατε το εμβόλιο.
  • Ερυθρότητα στο χέρι που δεχθήκατε το εμβόλιο.
  • Πρήξιμο στο χέρι που δεχθήκατε το εμβόλιο.
  • Κούραση.
  • Πονοκέφαλος.
  • Μυϊκός πόνος.
  • Κρυάδες.
  • Πυρετός.
  • Ναυτία.

Παράλληλα, το CDC επισημαίνει ότι οι παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση, για τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna, μπορεί να είναι πιο έντονες από αυτές που είχατε μετά την πρώτη.

Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πιο σοβαρές παρενέργειες

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι, πίσω από την διαφορετική αντίδραση κάθε οργανισμού στα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία. «Οι ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζονται σαφώς με την ηλικία», επισημαίνει ο δρ. William Schaffner, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

«Όσο μεγαλύτερος είναι κανείς τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να έχετε παρενέργειες από το εμβόλιο» εξηγεί. «Ο ακριβής λόγος για αυτό δεν είναι σαφής, αλλά θα μπορούσε να είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ανθρώπων είναι πιο πιθανό να αντιδράσει εντονότερα και ταχύτερα, με αποτέλεσμα τις παρενέργειες».

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο τρόπος λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος. «Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ατόμου έχει κάποιες ιδιοσυγκρασίες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται σε ένα εμβόλιο» εξηγεί ο δρ. Amesh A. Adalja, ανώτερος ερευνητής στο Center for Health Security του John Hopkins.

«Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα μετά το εμβόλιο, άλλοι έχουν περισσότερα» αναφέρει.

Υπάρχουν επίσης μερικοί άνθρωποι που φαίνεται να αντιδρούν με πιο ακραίους τρόπους σε φάρμακα, εμβόλια και ασθένειες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ωστόσο, εκτός από τα δεδομένα που έχουμε για τις αλλεργίες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να εξηγούν με σαφήνεια γιατί ορισμένα άτομα θα έχουν πιο ακραίες αντιδράσεις στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

«Δεν είναι απολύτως αποδεδειγμένο γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές παρενέργειες από τα εμβόλια» καταλήγει ο δρ. Prathit Kulkarni, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στις μολυσματικές ασθένειες στο Baylor College of Medicine.