Η αντηλιακή κρέμα δεν πρέπει να λείπει από το ράφι του μπάνιου σας, ανεξαρτήτως εποχής. Δεδομένου ότι έως και το 80% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα, καταλαβαίνετε ότι δεν πρέπει να παραλείπετε την εφαρμογή της αντηλιακής σας ούτε τις συννεφιασμένες ημέρες. Προτού επιλέξετε μια αντηλιακή κρέμα, λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω σημεία, ώστε να εξασφαλίσετε ότι παρέχετε στο δέρμα σας όλη την προστασία που χρειάζεται.

Τι να προσέξετε προτού επιλέξετε αντηλιακή κρέμα

*Οι ειδικοί τονίζουν ότι το αντηλιακό πρέπει να έχει την ένδειξη «ευρέος φάσματος», επειδή αυτό σημαίνει ότι προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA είναι αυτές που γερνούν πρόωρα το δέρμα σας, προκαλώντας ρυτίδες, ενώ οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακό έγκαυμα. Η υπερβολική έκθεση και στις δύο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

*Το SPF είναι ένα μέτρο για το πόση UVB ακτινοβολία μπορεί να φιλτράρει ένα αντηλιακό. Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση ενός αντηλιακού με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας. Το SPF 15 αποκλείει περίπου το 93% των ακτίνων UVB, ενώ το SPF 30 αποκλείει περίπου το 97% των ακτίνων UVB.

*Το foundation με SPF δεν ισοδυναμεί με αντηλιακή κρέμα. Αν θέλετε να συνδυάσετε την αντηλιακή προστασία με κάλυψη, επιλέξτε μια αντηλιακή κρέμα με χρώμα.

*Εάν έχετε ακνεϊκό ή λιπαρό δέρμα, βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας έχει χαρακτηριστεί ως «μη φαγεσωρογόνο», πράγμα που σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν φράζει τους πόρους.

Εάν έχετε ξηρό δέρμα, αναζητήστε μια αντηλιακή κρέμα που περιέχει ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ ή κεραμίδια.

Για ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε ένα αντηλιακό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον τύπο επιδερμίδας.

* Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Δεδομένου ότι φυλάσσονται σε σκιερό χώρο χωρίς υγρασία, τα αντηλιακά συνήθως διαρκούν 2 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, προτού το εφαρμόσετε, δοκιμάστε το στο χέρι σας και αν σας φανεί αλλοιωμένο, πετάξτε το. Όταν είστε στην παραλία, φροντίστε να έχετε το αντηλιακό σε σκιερό μέρος, καθώς η υπερβολική ζέστη μειώνει την αποτελεσματικότητά του.