Ως γονείς, αναπόφευκτα θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα έρχεστε σε διένεξη με το παιδί σας. Ο χειρισμός τέτοιων καταστάσεων απαιτεί την αποδοχή του γεγονότος ότι οι συγκρούσεις αποτελούν μεγάλο μέρος της γονικής μέριμνας. Το πώς αντιδράτε, ποια είναι η στάση σας, ποιους κανόνες καθορίζετε λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού σας είναι κρίσιμοι παράγοντες. Αν και δεν υπάρχει κάποιο μαγικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να χειριστείτε τις εντάσεις, υπάρχουν τρόποι να τις διαχειριστείτε σωστά.

Η πρώτη σας αντίδραση σε μια σύγκρουση με το παιδί σας θα μπορούσε να είναι ο θυμός και η απογοήτευση. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η αντίδραση του παιδιού είναι ένα φυσιολογικό και εγγενές μέρος της ανάπτυξής του. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τις καταστάσεις αυτές θα καθορίσει το εάν θα ενισχύσετε τον δεσμό με το παιδί σας ή θα τον εξασθενίσετε. Σε κάθε περίπτωση, το μυστικό είναι να μένετε ήρεμοι μπροστά στο θυμωμένο παιδί σας.

Πώς να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις με το παιδί σας

*Πάρτε τον χρόνο σας

Μην αντιδράτε αμέσως. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναπνεύσετε και να χαλαρώσετε. Όταν το παιδί βλέπει ότι χρειάζεστε χρόνο πριν απαντήσετε, μαθαίνει να κάνει το ίδιο. Εάν η σύγκρουση συνεχιστεί παρά αυτή σας τη στάση, θυμηθείτε να μείνετε ήρεμοι.

*Μην το πάρετε προσωπικά

Ως γονείς, είναι πιθανό να αισθάνεστε απογοητευμένοι ή να αντιλαμβάνεστε τη συμπεριφορά του παιδιού σας ως προσωπική επίθεση. Τις περισσότερες φορές, είναι απλώς φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού να αμφισβητεί την «εξουσία» των γονιών του. Θέλει να είναι υπεύθυνο και ανεξάρτητο και δεν μπορεί να αντέξει ότι εσείς καθορίζετε τις επιλογές του. Πρόκειται περισσότερο για μια διαμάχη εξουσίας παρά για κάτι προσωπικό.

*Μη γίνεστε επικριτικοί

Προσέξτε να μην επικρίνετε το παιδί σας. Πείτε του ότι η συμπεριφορά του είναι λάθος και εξηγήστε του τους λόγους, ωστόσο αποφύγετε να χαρακτηρίσετε το παιδί σας.

*Καθιερώστε κανόνες

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να χειριστείτε μια σύγκρουση με το παιδί σας είναι η θέσπιση κανόνων. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δώσετε χρόνο στο παιδί μέχρι να ηρεμήσει ή να του στερήσετε κάποιο από τα προνόμιά του. Φροντίστε οι συνέπειες να είναι λογικές και όχι πολύ αυστηρές, καθώς και να τις τηρείτε ακόμη κι αν το παιδί διαμαρτύρεται σχετικά.

*Μιλήστε με ηρεμία

Καθώς μιλάτε στο παιδί πρέπει να είστε δυναμικοί και ξεκάθαροι. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει να του φωνάζετε. Υιοθετήστε έναν ήρεμο και ταυτόχρονα αυστηρό τόνο, ώστε να δείξετε στο παιδί ότι εσείς έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.