Την εκτίμηση ότι «πάμε καλά», στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς υπάρχει μια μείωση με αργούς ρυθμούς, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοτας ότι οι θάνατοι αρχίζουν να μειώνονται ενώ είναι στο μείον 9 τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Για το άνοιγμα το σχολείων σήμερα υπογράμμισε πως δεν ανησυχεί γιατί τα παιδιά δώσανε εξετάσεις και με τις μάσκες και τις αποστάσεις από τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη, πρότεινε να διευρυνθεί τουλάχιστον  κατά μία ώρα, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα,  το ωράριο της εστίασης γιατί όπως είπε δεν έχει σημασία να φεύγει ο κόσμος από το μπαρ και να μαζεύεται στις πλατείες, ενώ επεσήμανε πως τα sms πρέπει να τελειώσουν γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί. 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca είπε στον Σκάι, πως όποιος έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση, υπάρχει η ποσότητα που είναι επαρκής για να γίνει και η δεύτερη δόση. Επίσης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενώ έχουν ήδη τονιστεί οι επιπλοκές που υπάρχουν με τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων.

Για τις εγκυμονούσες και όσες θέλουν να γίνουν μητέρες σημείωσε πως υπάρχει σύσταση να μιλήσουν με τους γυναικολόγους και να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Προσωπικά πιστευω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Σεπτέμβριο πετάμε τις μάσκες

Αναφορικά με την μάσκες η ίδια τόνισε πως πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20/9 ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών και ότι υπολογίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσει το 75% που και τότε «πετάμε την μάσκα» όπως είπε ενδεικτικά. Παράλληλα τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό.

Σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων και το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης ανέφερε πως ελάχιστοι έκαναν παραπάνω μέρες πυρετό, ότι δεν σημαίνει τίποτα και ότι είναι θέμα οργανισμού. «Μικρό ποσοστό θα κάνει αυτές τις επιπλοκές» ενώ υπογράμμισε πως θα γίνει τρίτη δόση ίσως σε συγκεκριμένες ομάδες μετά τον Οκτώβρη και ότι θα εξαρτηθεί από παράγοντες κινδύνου και τα επιστημονικά δεδομένα.

Τρέχει η μελέτη για εμβόλιο στους ανήλικους

Μεταξύ άλλων η κα Παγώνη δήλωσε πως υπάρχει μελέτη της Pfizer που ασχολείται με ηλικίες 12- 17 ετών που «τρέχει» και αναμένονται τα αποτελέσματα για τα εμβόλια σε ανηλίκους.

Σημείωσε πως ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε παιδιά 14-16 ετών ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει επιστημονικό δεδομένο που να αποκλείει τους εμβολιασμούς παιδιών.

Τελειώσαμε με τα lockdown

Σύμφωαν με την κ. Παγώνη, τελειώσαμε με τα lockdown και δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Σημείωσε πάντως, πως δεν μπορεί να πει για 4ο κύμα με τα δεδομένα που έχει τώρα.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια επεσήμανε ότι προσωπικά πιστεύει ότι δεν έχουν πρόβλημα να ανοίξουν όπως τα σχολεία, πως ίσως η σκέψη της επιτροπής είναι να μην ανοίξουν όλα μαζί και ότι την επόμενη βδομάδα ίσως το συζητήσουν.