Το δέρμα μας είναι το προστατευτικό περίβλημα του οργανισμού μας, που δέχεται μονίμως επιθέσεις, τόσο εσωτερικές, όπως οι φλεγμονές, όσο και εξωτερικές, όπως η ρύπανση, η υπεριώδης ακτινοβολία ή ακόμα και η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Προκειμένου λοιπόν να είναι ανθεκτικό, δεν παραλείπουμε τις γνωστές διαδικασίες: τον καθαρισμό και την ενυδάτωσή του. Τα σωστά επίπεδα υγρασίας ενισχύουν άμεσα τη λάμψη του, κάνουν τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες λιγότερο ορατές και μειώνουν τις ατέλειες.

Ομως, σε κάποια περίοδο της ζωής μας το δέρμα είναι πιθανό να αλλάξει συμπεριφορά. Παρότι χρησιμοποιούμε την ίδια ενυδατική σύνθεση, μπορεί να εμφανίσει σπυράκια, λιπαρότητα ή «τράβηγμα», κνησμό, κοκκινίλες. Ολα αυτά τα σημάδια μαρτυρούν ότι ο επιδερμικός φραγμός και ως εκ τούτου τα επίπεδα της υγρασίας του είναι διαταραγμένα. Η περιποίησή μας λοιπόν πρέπει να εστιάζει στην επαναφορά της ισορροπίας του, όχι μόνο με την κατάλληλη ενυδατική σύνθεση αλλά και με μια σειρά από ενέργειες. Τα παραπάνω ισχύουν για κάθε τύπο επιδερμίδας, και φυσικά και για τον λιπαρό.

Τα βήματα που θα επαναφέρουν την υγιή λάμψη στην όψη μας

Η σωστή ενυδατική σύνθεση: Τα κριτήρια για να τη βρούμε

* Το θέμα δεν είναι να εντοπίσουμε τον τύπο μας, που λίγο-πολύ τον ξέρουμε, αλλά να αφουγκραστούμε τις ανάγκες που προκύπτουν ανάλογα με τις περιστάσεις. Για παράδειγμα, μία κανονική επιδερμίδα μπορεί να παρουσιάσει έξτρα λιπαρότητα και σπυράκια ή μαύρα στίγματα, εξαιτίας της πολύωρης χρήσης μάσκας και της ζέστης.

* Διαβάζουμε προσεκτικά τη σύσταση της κάθε κρέμας ή του ορού που θέλουμε να διαλέξουμε. Ετσι μαθαίνουμε ποιες είναι οι χρήσιμες ουσίες τους καθώς και τις αναλογίες τους.

* Εξετάζουμε την υφή του καλλυντικού, πώς απλώνεται και την αίσθηση που αφήνει. Δεν πρέπει να είναι «βαριά» και να γυαλίζει, ούτε όμως και να νιώθουμε την αίσθηση τραβήγματος μετά την εφαρμογή της. Αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε και άλλη ενυδάτωση. Αντιθέτως, το ζητούμενο είναι η ενυδατική κρέμα ή ο ορός ή ο συνδυασμός τους να αφήνει απαλή και ελαστική την επιδερμίδα, χαρίζοντάς φρεσκάδα και άνεση.

Απολέπιση, η βάση της θρέψης

Αφού επιλέξαμε την κατάλληλη ενυδατική, φροντίζουμε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά της. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, δεν ξεχνάμε την απολέπιση. «Διατηρήστε τον δερματικό φραγμό ισχυρό απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα» τονίζει ο dr. Howard Murad. «Πιστεύω ότι η χρήση ενός απολεπιστικού παράγοντα προκειμένου η ανακύκλωση των κυττάρων να γίνεται με πιο νεανικό ρυθμό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εμφάνιση του δέρματός σας» επισημαίνει. Επιπλέον, η απολέπιση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, άρα και την οξυγόνωση των κυττάρων, με αποτέλεσμα τη βέλτιστη θρέψη τους.

Ο ρόλος της μάσκας

Είτε σε υφασμάτινη είτε σε κρεμώδη υφή, η μάσκα είναι μία εντατική μέθοδος περιποίησης, που προσφέρει υγρασία στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας, χωρίς όμως να αντικαθιστά την ενυδατική. Ανάλογα με την τεχνολογία της, συμβάλλει στην εξάλειψη της ξηρότητας και της αφυδάτωσης, καθώς και στη σύσφιξη και στην ελαστικότητα του δέρματος. Τη χρησιμοποιούμε μετά τον καθαρισμό, την τόνωση και την απολέπιση, όταν η επιδερμίδα είναι έτοιμη να ρουφήξει σαν σφουγγάρι τα συστατικά της. Μετά τη μάσκα, προχωρούμε στον ορό ή και στην κρέμα μας.

Η σύνθεση νύχτας

Το ιδανικό διάστημα που το δέρμα ξεκουράζεται και επανορθώνει τις φθορές του είναι το βράδυ. Πιο συγκεκριμένα, η ανανέωση των κυττάρων και η παραγωγή κολλαγόνου κορυφώνονται ενώ συγχρόνως αποκαθίστανται οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, από την ηλικία των 30 και μετά, μόνο ο καλός ύπνος δεν φτάνει. Χρειάζεται και μια εξειδικευμένη σύνθεση νύχτας με ισχυρά δραστικά συστατικά, όπως ρετινόλη, που θα βοηθήσει τον ρυθμό ανάπλασης και θα προσφέρει πιο θεαματικά αποτελέσματα, όσο εμείς ξεκουραζόμαστε.

Η2Ο, το απαραίτητο

Η ποσότητα του νερού που πίνουμε είναι το πρώτο σωστό βήμα που καθορίζει τη βέλτιστη ενυδάτωση της επιδερμίδας, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το νερό δίνει όγκο και ελαστικότητα στους ιστούς και επιμηκύνει τη ζωή των δερματικών κυττάρων. Χωρίς το κατάλληλο απόθεμα οι στιβάδες της επιδερμίδας λεπταίνουν, ενώ οι θρεπτικές ουσίες δεν διανέμονται σωστά, ούτε αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες και οι τοξίνες. Πίνουμε λοιπόν τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά.

Η κατάλληλη διατροφή

Δεν είναι τυχαίο πως όταν δεν τρεφόμαστε σωστά, η όψη μας φαίνεται θαμπή και άτονη. Γι’ αυτό εισάγουμε στο καθημερινό μενού μας 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα θρεπτικά στοιχεία τους, όπως οι βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι δομικά υλικά των κυττάρων: Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην πρόληψη των ρυτίδων, η βιταμίνη Β αναδομεί και συσφίγγει το δέρμα, η C χαρίζει θεαματική και άμεση λάμψη. Επιπλέον, χρειαζόμαστε λιπαρά οξέα τα οποία ενισχύουν την κυτταρική μεμβράνη. Τα συναντάμε σε ψάρια, αβγά, πουλερικά και κρέας.
Από την άλλη, μειώνουμε τη ζάχαρη, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η υπερβολική πρόσληψή της επιταχύνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, μιας χημικής διαδικασίας που γερνάει τους ιστούς και αυξάνει τις ρυτίδες.

Το κύριο μέλημά μας για να έχουμε υγιές δέρμα είναι η απρόσκοπτη επανόρθωση και συντήρησή του. Ωστόσο, μία ενυδατική κρέμα δεν είναι αρκετή. Η εξασφάλιση των σωστών επιπέδων υγρασίας στην επιδερμίδα είναι μία αλυσίδα προϋποθέσεων. Και ίσως να ακούγεται μία χρονοβόρα διαδικασία, όμως δεν είναι. Μπορεί να επιτευχθεί καθημερινά μέσα σε λίγα λεπτά, αρκεί φυσικά να τροφοδοτούμε το δέρμα μας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Κάτι που από ένα σημείο και μετά θα επαναλαμβάνουμε μηχανικά, χωρίς να μας κουράζει.

Βιβλιογραφία: The Murad Method, Howard Murad M.D.