Ενώ ο πρωινός – ειδικά – καφές έχει πολλούς λάτρεις κι όχι άδικα, αφού πολλά είναι τα οφέλη του για την υγεία, οι ειδικοί στον τομέα της διατροφής μας δίνουν ορισμένες εναλλακτικές επιλογές, καθώς ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη και την οξύτητά του.

Οι περιπτώσεις που θα ήταν καλό να αφήσετε τον καφέ

«Εάν ο καφές προκαλεί στομαχικές διαταραχές ή υπερένταση, τότε μπορείτε να αναζητήσετε μια καλύτερη επιλογή» αναφέρει ο εγγεγραμμένος διατροφολόγος Keri Gans. Κι ειδικά στην περίπτωση που προσθέτετε ζάχαρη ή σιρόπια για να καλύψετε ή να γλυκάνετε την έντονη γεύση του, τότε συνιστά την μετάβαση σε μια πιο υγιεινή επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο καφές είναι διουρητικός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αφυδατώσει περαιτέρω το ήδη διψασμένο σώμα σας νωρίς το πρωί, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα κόπωσης όταν ξυπνάτε.

Εναλλακτικές επιλογές

Μερικές από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές επιλογές, περιλαμβάνουν:

Για καφεΐνη χωρίς νευρικότητα: Τσάι Matcha

«Το τσάι Matcha είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν η καφεΐνη από τον καφέ σας κάνει λίγο νευρικούς» λέει ο Keri Gans. Όπως εξηγεί, το matcha περιέχει το αμινοξύ l-θεανίνη, το οποίο βοηθά στην μείωση των λιγότερο επιθυμητών επιδράσεων της καφεΐνης.

Επιπλέον, το matcha είναι συνήθως παρασκευασμένο σε στιλ latte, το οποίο του δίνει την πλούσια υφή και τη γεύση που λαχταρούν πολλοί λάτρεις του κλασικού καφέ. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε matcha, η ευρύτερη οικογένεια πράσινου τσαγιού είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τον καφέ.

«Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, που είναι φυσικές ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή», λέει η σύμβουλος διατροφής της Freshbit, Lauren Minchen.

Για να πείτε «αντίο» στον κλασικό καφέ: Mushroom coffee

Εάν θέλετε να αποφύγετε τους πονοκεφάλους και την κόπωση που μπορεί να προκύψουν με την απότομη διακοπή του καφέ, ο καφές μανιταριού μπορεί να σας βοηθήσει. Μην ανησυχείτε: Ο καφές μανιταριών δεν έχει γεύση μανιταριών.

Αντίθετα, μοιάζει πολύ με τη γεύση του κανονικού καφέ, αλλά με λιγότερη καφεΐνη σε πολλές περιπτώσεις. «Ο καφές μανιταριών παρασκευάζεται από φαρμακευτικά μανιτάρια τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν προσαρμοστικές ιδιότητες», λέει ο Keri Gans.

Για μια απλή και προσιτή εναλλακτική: Νερό με λεμόνι

Το ζεστό νερό με λίγο στυμμένο λεμόνι βοηθά πολύ το πεπτικό σύστημα του οργανισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Keri Gans, είναι μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε το πρωί.

Η σωστή ενυδάτωση, με τη σειρά της, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κόπωσης, της ομίχλης του εγκεφάλου και των πονοκεφάλων ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την ακαμψία των αρθρώσεων και των μυών και το ξηρό δέρμα.