Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κοινοποιήσει νέα σύσταση για να μειώσουμε το αλάτι στην διατροφή μας, πολλοί είναι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και συχνά, χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε πραγματικά;

Το ανθρώπινο σώμα απαιτεί μια μικρή ποσότητα νατρίου για τη διεξαγωγή νευρικών παλμών, τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών και τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας νερού και μετάλλων.

Υπολογίζεται ότι χρειαζόμαστε περίπου 500 mg νατρίου καθημερινά για αυτές τις ζωτικές λειτουργίες.

Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλειες ασβεστίου, μερικές από τις οποίες μπορεί να επιβαρύνουν τα οστά.

Πώς θα καταλάβετε ότι καταναλώνετε πολύ

Φούσκωμα

Το φούσκωμα, που μπορεί να περιλαμβάνει το ενοχλητικό πρήξιμο, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες βραχυπρόθεσμες επιδράσεις από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Βοηθά το σώμα σας να συγκρατεί νερό, έτσι συσσωρεύεται επιπλέον υγρό.

Τα τρόφιμα δεν χρειάζεται να έχουν αλμυρή γεύση για να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Σάντουιτς, πίτσες, bagel και κονσέρβες σούπας μπορεί να «κρύβουν» μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού από αυτές που γνωρίζετε.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, με την υπερβολική συγκέντρωση νατρίου να είναι μία από αυτές. Η αλλαγή στην αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβεί μέσω των νεφρών σας.

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών, με συνέπεια την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

 Πρήξιμο

Το πρήξιμο μπορεί να είναι μια ένδειξη υπερβολικού νατρίου στο σώμα. Τα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και οι αστράγαλοί σας είναι πιθανότερο να διογκωθούν. Εάν είστε πιο πρησμένοι από το συνηθισμένο, ρίξτε μια ματιά στο πόσο αλάτι τρώτε.

Διψάτε πολύ

Εάν διψάτε περισσότερο από το συνηθισμένο μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση αλατιού. Όταν συμβεί αυτό, αφυδατώνεστε. Το σώμα σας τραβά νερό από τα κύτταρα σας και μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε έντονη δίψα.