Χάρη στην κρυσταλλική μορφή του το αλάτι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και παράλληλα χάρη στα ιχνοστοιχεία του εξυγιαίνει την επιδερμίδα. Έτσι, θεωρείται ένα εξαιρετικό φυσικό συστατικό το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο στη μαγειρική μας αλλά και στην… περιποίησή μας.

Φυσικές συνταγές ομορφιάς με αλάτι

Σπρέι για κυματιστά μαλλιά

*Το αλάτι και το νερό δημιουργούν beach waves στα μαλλιά μας

Ανακατεύουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα. Ψεκάζουμε σε βρεγμένα μαλλιά. Για πιο έντονο αποτέλεσμα, χωρίζουμε τα μαλλιά μας σε τούφες και πιάνουμε την κάθε τούφα σε κότσο ή πλεξούδα. Αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώσουν φυσικά.

Θεραπεία νυχιών

*Το αλάτι μαλακώνει τα πετσάκια, ενώ η σόδα και το λεμόνι αφαιρούν τις κιτρινίλες και τους τυχόν λεκέδες από το βερνίκι νυχιών.

Ρίχνουμε μία κουταλιά σούπας αλάτι, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά του γλυκού χυμό λεμόνι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό. Μουλιάζουμε μέσα στο μπολ τα νύχια σας για 10′ και μετά τα τρίβουμε απαλά με ένα βουρτσάκι. Ξεπλένουμε και απλώνουμε κρέμα χεριών.

Scrub για το τριχωτό της κεφαλής

*Το μασάζ στο κεφάλι με αλάτι απομακρύνει τις υπάρχουσες νιφάδες πιτυρίδας και διεγείρει τη μικροκυκλοφορία,  εξυγιαίνονας το τριχωτό

Βρέχουμε τα μαλλιά μας και τα σκουπίζουμε ταμποναριστά με μια πετσέτα. Τα χωρίζουμε σε 4-5 τούφες και ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι στο τριχωτό της κεφαλής, κάνοντας απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων μας για περίπου 10′. Στη συνέχεια λουζόμαστε όπως συνήθως.

Απολεπιστική μάσκα προσώπου

*Το αλάτι και το μέλι ανακουφίζουν και καταπραΰνουν το δέρμα από συμπτώματα, όπως κοκκινίλες, ερεθισμούς και σπυράκια.

Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της σούπας αλάτι με 4 κουταλιές του γλυκού μέλι, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το απλώνουμε σε καθαρό, στεγνό πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήνουμε τη μάσκα να δράσει για 15’. Προτού την αφαιρέσουμε, μουλιάζουμε σε ζεστό (όχι καυτό) νερό μια βαμβακερή πετσέτα και την ακουμπάμε στο πρόσωπό μας για μισό λεπτό. Στη συνέχεια απομακρύνουμε τη μάσκα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα, έτσι ώστε να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα. Ξεπλένουμε καλά το πρόσωπο και απλώνουμε ενυδατική κρέμα.

Scrub σώματος

*Το αλάτι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ενώ το λάδι καρύδας ενυδατώνει την επιδερμίδα

Ανακατεύουμε 1/4 κούπας τσαγιού χοντρό αλάτι με 1/2 κούπα λάδι καρύδας, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προαιρετικά, ρίχνουμε και 6-7 σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας. Μπαίνουμε στην ντουζιέρα και απλώνουμε το μείγμα σε στεγνό δέρμα. Με ένα τρίχινο γάντι ή μια λούφα, τρίβουμε απαλά το δέρμα με φορά από τα πόδια προς τα πάνω και κάνοντας μασάζ ενός λεπτού στην κάθε περιοχή.