Φανταστείτε το παρακάτω σενάριο: Κάθε πρωί, δυο ώρες πριν τη δουλειά με το ρολόι, απλώνετε το yoga mat σας στο πάτωμα και ξεκινάτε τις διατάσεις. Ολοκληρώνετε το σύντομο πρόγραμμά σας, κάνετε ένα γρήγορο ντους, βάζετε στο lunchbox του γραφείου μια θρεπτική πράσινη σαλάτα με ψητό στήθος κοτόπουλου και ξεκινάτε τη μέρα σας. Ξέρετε ότι μια τέτοια καθημερινότητα θα σας έκανε καλό. Αξίζει, όμως, στ’ αλήθεια να θυσιάσετε το πρωινό σας χουζούρι; Αν θέλετε τη γνώμη μας – και κυρίως τη γνώμη των ειδικών – είναι σίγουρο ότι αξίζει.

Εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας μερικά έξυπνα διατροφικά τρικ και μετατρέποντας την άσκηση σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, κάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό δώρο στην υγεία μας. Και όσο δύσκολο κι αν σας ακούγεται στη θεωρία, ίσως διαπιστώσετε ότι απολαμβάνετε την… πράξη περισσότερο από ό,τι θα περιμένατε.

Ευεξία στο πιάτο

Όσο και αν «χτυπηθείτε» στον διάδρομο ή στις ασκήσεις ενδυνάμωσης, τα οφέλη θα είναι ελάχιστα αν η προσπάθειά σας δεν υποστηρίζεται και από την κατάλληλη διατροφή. Μην ανησυχείτε: Δεν είναι ανάγκη να τρώτε μόνο… μαρούλια. Τα παρακάτω tips είναι αρκετά για να κάνετε μια (πολύ) καλή αρχή.

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται

Κανείς δεν θέλει να ξυπνάει πιο νωρίς από ό,τι χρειάζεται, όμως ένα μικρό πρωινό μια ώρα πριν την γυμναστική σας, είναι ικανό να κάνει θαύματα, χαρίζοντάς σας όλη την ενέργεια που χρειάζεστε. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, μια μπανάνα ή ένα γιαούρτι.

Το μέγεθος μετράει

Αν προτιμάτε τις βραδινές ώρες για τη γυμναστική σας, φροντίστε να έχετε φάει ένα μεγάλο γεύμα τρεις με τέσσερις ώρες νωρίτερα ή ένα μικρό γεύμα δύο με τρεις ώρες νωρίτερα. Τα μικρά σνακ επιτρέπονται ακόμη και μια ώρα πριν.

Το πριν και το μετά

Τελειώσατε το πρόγραμμά σας; Συγχαρητήρια. Τώρα προσπαθήστε να φάτε μέσα στις επόμενες ώρες ένα γεύμα που να περιλαμβάνει και πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.

Νόστιμο δεν σημαίνει ανθυγιεινό

Προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για έναν καλύτερο τρόπο ζωής, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η διατροφή μας περιλαμβάνει και πιάτα που είναι υγιεινά μεν, λαχταριστά δε. Για παράδειγμα, το νέο gluten-free χειροποίητο μπιφτέκι από τον Αγγελάκη, που φτιάχνεται από το trademark κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι®, βιολογική βρώμη ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, αγνό ελαιόλαδο και κουρκουμά, ο οποίος είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Το Ελαιοπουλάκι® είναι ένα κοτόπουλο υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς τρέφεται αποκλειστικά με φυτικές τροφές που περιλαμβάνουν καλαμπόκι και ελαιόλαδο. Χάρη σε αυτή την ειδική του διατροφή, το κρέας του είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Σελήνιο, αλλά και Βιταμίνη Β3 και Βιταμίνη Β6, που μεταξύ άλλων, θωρακίζουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το μπιφτέκι από Ελαιοπουλάκι®, θα γίνει ο σύμμαχός μας στην προσπάθεια για ισορροπημένη διατροφή αφού συνδυάζει τις πρωτεΐνες με τις φυτικές ίνες και τα καλά «λιπαρά» του ελαιόλαδου. Και είναι και πεντανόστιμο! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει ήδη διακριθεί με διεθνή και εθνικά βραβεία!

Το ίδιο ισχύει και για το επίσης gluten-free χειροποίητο ρολό Αγγελάκης, που φτιάχνεται από εκλεκτό φιλέτο στήθος κοτόπουλου, το οποίο μαρινάρεται σε ζωμό φρέσκιας ντομάτας και μπαχαρικών και στη συνέχεια γεμίζει με αυθεντικό τυρί γκούντα και μπέικον. Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερη, ευκολότερη και πιο ποιοτική επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι;

Μη σπάτε κούπες

Αντ’ αυτού γεμίστε τες με νερό ή άλλα ενυδατικά ροφήματα. Με την άσκηση, το σώμα σας θα αποβάλλει περισσότερα υγρά σε σχέση με το παρελθόν. Και για να είστε και να νιώθετε υγιείς, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα αναπληρώνετε.

Μικρές αλλαγές, μεγάλα αποτελέσματα

Τι θα κερδίσετε, όμως, αλλάζοντας τις συνήθειές σας κατ’ αυτόν τον τρόπο; Πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε!

Γυμναστική και άσκηση….

Κάνουν το αδύνατο (σώμα) δυνατό

Με κάθε πιθανή έννοια: Αν η απώλεια βάρους είναι στους στόχους σας, ο μόνος υγιής και βιώσιμος τρόπος να τα καταφέρετε, είναι συνδυάζοντας την ισορροπημένη διατροφή, που θα περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία για τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά, με ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε καμιά διάθεση για αδυνάτισμα, μόνο αν τρώτε σωστά – και φροντίσετε τα γεύματά σας να είναι πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη – θα δείτε τους μυς σας να δυναμώνουν πραγματικά και θα αποκτήσετε τη γράμμωση των ονείρων σας.

Χαρίζουν δώρα… εκ βάθους καρδίας

Τικ-τακ, τικ-τακ! Η καρδιά σας χτυπά πιο χαρούμενα όταν της δείχνετε τη φροντίδα που της αξίζει. Και τα υγιεινά γεύματα και η καθημερινή κίνηση είναι αποδεδειγμένο ότι τη βοηθούν να αποφύγει κινδύνους όπως οι καρδιοπάθειες. Μάλιστα, ακόμη και οι άνθρωποι που ήδη αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, μπορούν να ωφεληθούν από την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών τους προς το καλύτερο.

Σταματούν τον χρόνο

Εντάξει, όχι ακριβώς, όμως σίγουρα επιβραδύνουν το πέρασμά του. Όχι μόνο αισθανόμαστε νεότεροι και πιο ανάλαφροι όταν τρώμε σωστά και γυμναζόμαστε συχνά, αλλά… μας φαίνεται κιόλας: Κι αυτό γιατί υγιεινά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το κοτόπουλο, περιέχουν εκτός των άλλων και έναν πλούτο πολύτιμων φυσικών αντιοξειδωτικών, που καταπολεμούν τη διαδικασία της γήρανσης. Και το γεγονός ότι χάρη στην άσκηση βιώνουμε λιγότερους μυϊκούς πόνους και πιασίματα, σίγουρα δεν βλάπτει καθόλου.

Υψώνουν άμυνες

Δεν χρειάζεται να έχετε μεγάλη φαντασία: Όσο καλύτερα συντηρούμε μια «μηχανή» τόσο καλύτερα καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες. Κι όταν η μηχανή αυτή είναι ο οργανισμός μας, τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας γίνονται ορατά μεταξύ άλλων και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πλέον θα τρώμε κοτόσουπες μόνο επειδή τις λαχταράμε!

Ξέρουν από κέφι

Ας το πιάσουμε από την αρχή: Η κακή διατροφή επιδεινώνει τη διάθεσή μας και αυξάνει το άγχος μας μέσα από πολλαπλές διαδρομές. Αντιθέτως, όταν τρώμε καλύτερα και αθλούμαστε, ανακουφιζόμαστε από το στρες της καθημερινότητας – και οι ενδορφίνες που εκλύονται με την άσκηση μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι.

Εύχονται όνειρα γλυκά

Και οι ευχές τους πιάνουν! Ο ποιοτικός ύπνος που εξασφαλίζουμε μέσα από έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όχι μόνο μας βοηθά να είμαστε πιο αποδοτικοί στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, αλλά ενισχύει και το γενικότερο αίσθημα ευεξίας μας.

Είναι πιο σέξι από ό,τι νομίζετε

Δεν είναι μόνο το καλοσχηματισμένο σώμα και η αυτοπεποίθηση που μας χαρίζουν. Κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ορμόνες που ενισχύουν τη λίμπιντο – και έχει φανεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά, όχι μόνο έχουν περισσότερη όρεξη και ερωτικά παιχνίδια, αλλά… γίνονται και καλύτεροι σε αυτά.

Ανακαλύψτε περισσότερες ιδέες για υγιεινά γεύματα εδώ.