Κάνοντας περισσότερα βήματα μέσα στην ημέρα, είτε σε έναν περίπατο είτε διαδοχικά σε μικρότερες βόλτες, μπορείτε να πλησιάσετε στην πολυπόθητη μακροζωία, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο Επιδημιολογίας, Πρόληψης, Τρόπου ζωής & Καρδιομεταβολικής Υγείας του Αμερικανικού Συλλόγου 2021.

Περπατήστε προς την μακροζωία

Το περπάτημα είναι ένας από τους πιο ασφαλείς και εύκολους τρόπους βελτίωσης της φυσικής σας κατάστασης και της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας της καρδιάς.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της American Heart Association, οι ενήλικες θα πρέπει αν αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας.

Οι δημοφιλείς εφαρμογές γυμναστικής και οι μετρητές βημάτων διευκολύνουν την καταμέτρηση βημάτων, οπότε οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια φορητή συσκευή μέτρησης βημάτων για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα των αδιάλειπτων βημάτων (10 λεπτά ή περισσότερο) με περιστασιακές μικρές κινήσεις, όπως τα σκαλοπάτια και οι γενικές καθημερινές δραστηριότητες.

Από το 2011 μέχρι το 2015, 16.732 γυναίκες φορούσαν ένα μετρητή βημάτων που μετρούσε καθημερινά τα βήματά τους όπως και τα μοτίβα βάδισης για τέσσερις έως επτά ημέρες. Δύο ήταν τα μοτίβα δραστηριότητας που παρατηρήθηκαν:

  • 10 λεπτά ή μεγαλύτερες περίοδοι περπατήματος με λίγες διακοπές.
  • Μικρές συνεδρίες βάδισης κατά τη διάρκεια τακτικών καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως δουλειές του σπιτιού, ανέβασμα σκαλοπατιών ή περπάτημα προς ή από το αυτοκίνητο.

Στα πόσα βήματα μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου

Οι ερευνητές μεταξύ άλλων διαπίστωσαν:

  • Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν περισσότερα βήματα σε σύντομους περιπάτους έζησαν περισσότερο, ανεξάρτητα από πόσα βήματα είχαν σε μεγαλύτερες περιόδους.
  • Σε σύγκριση με τα μη καθημερινά βήματα, κάθε αρχική αύξηση 1.000 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση κατά 28% του θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης.
  • Oι συμμετέχοντες που πραγματοποιούσαν περισσότερα από 2.000 βήματα καθημερινά σε συνεχείς περιόδους μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 32%.