Παράξενα superfoods με εξωτικά ονόματα, προπονήσεις σχεδιασμένες για ολυμπιονίκες και ηρεμία βουδιστή μοναχού. Συχνά, ο δρόμος προς την υγιεινή ζωή μοιάζει να είναι γεμάτος εμπόδια – ή έτσι λέμε στον εαυτό μας, κάθε φορά που αναβάλλουμε τη βελτίωση των συνηθειών μας για εκείνη τη «Δευτέρα» που δεν έρχεται ποτέ.

Όμως τα πράγματα είναι πολύ απλούστερα από ό,τι νομίζουμε: Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας επιλογές, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση περισσότερων προϊόντων ολικής άλεσης, και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απλοποίηση της ζωής μας, αρκούν προκειμένου το σώμα μας να μας ευχαριστεί. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες, όμως οι παρακάτω προτάσεις μπορεί να γίνουν μια πρώτη πηγή έμπνευσης.

Πράσινη ανάταση

Ακόμη και στις πιο πυκνοχτισμένες τσιμεντουπόλεις, σίγουρα υπάρχει κάποιος χώρος πρασίνου σε απόσταση βολής από το σπίτι ή τη δουλειά μας. Και ακόμη και λίγα λεπτά μέσα στη φύση αρκούν για να ανεβάσουν την ψυχολογία μας, να ξυπνήσουν τη δημιουργικότητά μας και να διώξουν μακριά τις κακές σκέψεις. Ακόμη κι αν οι καθημερινές επισκέψεις είναι δύσκολες, τρεις – τέσσερις σύντομοι περίπατοι στο πράσινο κάθε εβδομάδα μπορούν να κάνουν θαύματα, τόσο για τη διάθεση όσο και για τον οργανισμό μας.

Ακόμα ένα ποτηράκι

Γεμάτο με τον πιο αγνό και πολύτιμο φυσικό πόρο: Το νερό. Το μεγαλύτερο δώρο της φύσης κάνει πολλά περισσότερα από το να μας ξεδιψά. Εξασφαλίζει ότι θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή σωματική και πνευματική απόδοση, κρατά το δέρμα μας υγιές και νεανικό και μας βοηθά να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κι εμείς οι ίδιοι αποτελούμαστε κατά 75% από νερό!

.

Keep it simple

Ένας χρυσός διατροφικός κανόνας λέει ότι όσο πιο απλά – και αγνά – είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τόσο πιο ευεργετικά είναι και για την υγεία μας. Για αυτό και έχει σημασία να εξετάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που προμηθευόμαστε και να επιλέγουμε εκείνα που έχουν την απλούστερη σύσταση.

Για παράδειγμα, οι φρυγανιές «σουηδικού τύπου» Wasa. αποτελούνται από εξαιρετικά προσεκτικά επιλεγμένο και περιορισμένο αριθμό συστατικών, όπως είναι το αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης, το αλεύρι σίτου, το σουσάμι, η μαγιά και το αλάτι – για αυτό και είναι τόσο πλούσιες σε φυτικές ίνες, καλύπτοντας σε μια μερίδα των 30 γρ. το 20-30% των καθημερινών αναγκών του οργανισμού μας.

.

Η τραγανή υφή τους μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα υγιεινά και λαχταριστά συστατικά, ενώ οι πολύ χαμηλές τους θερμίδες μάς επιτρέπουν τα πειράματα χωρίς… τύψεις. Και φυσικά, μπορούν να γίνουν το ιδανικό snack για κάθε καθημερινή μας δραστηριότητα – από τους περιπάτους μας, μέχρι το ξεχωριστό πρωινό στο κρεβάτι που προσφέρουμε στον σύντροφό μας.

Αν θέλετε, όμως, την άποψή μας, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι το γεγονός ότι η Wasa έχει καταφέρει να αντισταθμίσει πλήρως το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα – και αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό φρυγανιάς παγκοσμίως.

Έτσι, ξέρουμε ότι κάθε μας μπουκιά κάνει καλό και στο σώμα μας, αλλά και στον πλανήτη, διατηρώντας πάντα τη νοστιμιά και την απλότητά της.

Χωριστές κρεβατοκάμαρες

Όχι από τον σύντροφό σας. Από το κινητό σας – και κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Στην πραγματικότητα γνωρίζετε πολύ καλά ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε την ώρα που χαλαρώνετε για να κοιμηθείτε, είναι ένας χείμαρρος (συνήθως δυσάρεστων) πληροφοριών. Και, φυσικά, το μπλε φως απορρυθμίζει τον κιρκαδικό σας ρυθμό, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του ύπνου σας. Προτιμήστε ένα καλό βιβλίο, λοιπόν, και δοκιμάστε να ξαπλώνετε μισή ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Γιατί πάμε στοίχημα ότι κι εσείς, όπως ενίοτε κι εμείς, κάνετε περικοπές… στον ύπνο για να χωρέσετε τις αμέτρητες υποχρεώσεις στην καθημερινότητά σας.

.

Απολαύστε στ’ αλήθεια το φαγητό σας

Εσείς μπορείτε να φάτε χωρίς να έχετε κάτι να παίζει στο laptop ή την τηλεόραση; Κάτι μας λέει πως όχι. Όμως εκτός από τον ύπνο σας, οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να βλάψουν σημαντικά και τη διατροφή σας, αφού δεν σας επιτρέπουν να «ακούσετε» τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει το σώμα σας, ενώ ενδέχεται και να σας ωθήσουν σε χειρότερες διατροφικές επιλογές. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα απλώσετε τα αγαπημένα σας συστατικά πάνω σε μια τραγανή φρυγανιά Wasa, συγκεντρωθείτε στο να χαρείτε τη γεύση – και τη στιγμή. Θυμηθείτε: Ο οργανισμός σας αγαπά τις απλές απολαύσεις.

Προορισμός: Χαλάρωση

Απαντήστε ειλικρινά: Τι κάνετε αν ενώ απολαμβάνετε το Σαββατοκύριακο με την οικογένειά σας ή τις πρώτες σας καλοκαιρινές βουτιές, λάβετε ένα επαγγελματικό email – ή ακόμη και μια κλήση; Αν η απάντησή σας είναι «εννοείται πως απαντάω», θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Είπαμε. Τα απλά πράγματα είναι εκείνα που δίνουν χρώμα στη ζωή μας και ενισχύουν την υγεία μας. Δεν είναι κρίμα να χάνετε αυτές τις καθημερινές, αλλά και τόσο σημαντικές, στιγμές, επειδή το μυαλό σας είναι απασχολημένο με το επόμενο επαγγελματικό σας πρότζεκτ;

.

Μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή καθημερινότητα μπορεί να γίνει πράξη πιο εύκολα από ό,τι νομίζετε. Αρκεί να μάθετε να ακούτε το σώμα σας και να του προσφέρετε αυτά που έχει ανάγκη. Ο εαυτός σας έχει ανάγκη από φροντίδα – κι εσείς θα πρέπει να είστε η πρώτη που θα του την προσφέρετε.

Ανακαλύψτε ιδέες για λαχταριστά, ισορροπημένα και φυσικά snack εδώ.