Η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος, να καταπραΰνουμε τις συνέπειες του καθημερινού στρες, διατηρώντας την συγκέντρωσή μας στην παροντική στιγμή. Η ενσωμάτωση δραστηριοτήτων ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι απίστευτα απλή, ανεξάρτητα από την ηλικία σας και τον ελεύθερο χρόνο.

Με λίγη σκέψη, σχεδόν όλα όσα κάνετε μπορεί να γίνουν μια ευκαιρία για προσοχή. Συγκεκριμένα:

Η ενσυνειδητότητα στις ανάσες σας

Η βασική αναπνοή είναι ένας απλός, απλός διαλογισμός που χρησιμοποιεί την αναπνοή για να καθησυχάσει το μυαλό:

  • Καθίστε ή ξαπλώστε σε μια άνετη θέση.
  • Παρατηρήστε την αναπνοή σας κατά την εισπνοή.
  • Παρατηρήστε την αναπνοή σας κατά την εκπνοή.
  • Όταν το μυαλό περιπλανιέται, επαναφέρετέ το ήπια στην αναπνοή σας.

Για να εμβαθύνετε στην πρακτική, εστιάστε στο συναίσθημα:

  • Πώς επεκτείνεται και συστέλλεται η κοιλιά και το στήθος σας.
  • Τη ζεστασιά της αναπνοής σας στα ρουθούνια και το λαιμό σας.
  • Την αίσθηση του σώματός σας στο κάθισμα ή στο πάτωμα.

Είναι καλύτερο να εξασκείστε με συνέπεια την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ξεκινήστε με 3 έως 5 λεπτά και παρατείνετε την πρακτική σας με την πάροδο του χρόνου.

Η ενσυνειδητότητα στο βλέμμα σας

Η βαθιά όραση είναι μια απλή άσκηση που εμπλέκει την αίσθηση της όρασης για να συντονιστείτε πιο βαθιά με το περιβάλλον σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.

Μπορεί να είναι οτιδήποτε: ένα πολύχρωμο μαντήλι, ένα πορτοκάλι από ένα μπολ με φρούτα, ένα λουλούδι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την αίσθηση της όρασης για να αλληλεπιδράσετε στενά με αυτό το αντικείμενο. Δείτε τις πτυχές, τα χρώματα, την υφή, το μέγεθος και το σχήμα.

Παρατηρήστε απαλά το αντικείμενο μέχρι να αρχίσετε να παρατηρείτε πράγματα που δεν έχετε παρατηρήσει στο παρελθόν. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 3 έως 5 λεπτά, ώστε να μπορείτε να βυθιστείτε πλήρως στη διαδικασία χωρίς να κοιτάξετε το ρολόι.

Η ενσυνειδητότητα στην ακοή σας

Η άσκηση βαθιάς ακρόασης είναι παρόμοια με τη βαθιά όραση, με την διαφορά ότι σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείτε την αίσθηση της ακοής. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθίσετε και να ακούσετε. Ακούστε κοντινούς ήχους, όπως την αναπνοή σας.

Στη συνέχεια, ακούστε ήχους που είναι λίγο πιο μακριά, όπως το βουητό ενός ανεμιστήρα ή κάποιον που μιλά στο διπλανό δωμάτιο. Στη συνέχεια, ακούστε ακόμη περισσότερους ήχους, όπως αυτοκίνητα ή αεροπλάνα.

Κάντε το για 3 έως 5 λεπτά.