Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του.

Στη σύγχρονη εποχή όλοι γνωρίζουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Μάλιστα, οι αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Δεδομένου ότι η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πλέον πιο επιτακτική από ποτέ τη διακοπή καπνίσματος (οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό), είναι σημαντικό να αφήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια πίσω σας. Σίγουρα απαιτεί προσπάθεια και επιμονή από εσάς, αφού δεν πρόκειται απλά για μια συνήθεια που βασίζεται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά για έναν πραγματικό εθισμό στην ουσία της νικοτίνης. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντισταθείτε στην επιθυμία σας για τσιγάρο.

Πώς θα απαλλαγείτε από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Δεδομένου ότι η νικοτίνη είναι μία ισχυρά εξαρτησιογόνος ουσία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα και αναζητήστε σχετικά δίκτυα υποστήριξης.

Βρείτε το κίνητρό σας

Προκειμένου να επιτύχετε σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας σάς βοηθάει πολύ να έχετε ένα ισχυρό κίνητρο, έτσι ώστε να μην εγκαταλείπετε την προσπάθειά σας με την πρώτη δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της διακοπής του καπνίσματος. Βρείτε, λοιπόν, τι είναι αυτό που σας οδήγησε στο να πάρετε αυτήν την απόφαση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ίσως είναι ένα πρόβλημα υγείας, ίσως η δυσκολία που αντιμετωπίζετε με την αναπνοή σας, ίσως το γεγονός ότι δεν θέλετε να δίνετε το κακό παράδειγμα στα παιδιά σας ή το ότι βλέπετε το δέρμα σας θαμπό και κουρασμένο. Δεν έχει σημασία πόσο σημαντικός ακούγεται ο λόγος, αρκεί να παρακινεί εσάς.

Αντισταθείτε στον πειρασμό

Η επιθυμία σας για τσιγάρο είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις περιστάσεις που συνήθως καπνίζατε, για παράδειγμα όταν πίνετε τον πρωινό καφέ σας, μετά το μεσημεριανό σας γεύμα ή όταν πίνετε αλκοόλ. Εντοπίστε τις συνθήκες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την προσπάθειά σας και σκεφτείτε τι θα σας βοηθούσε να τις διαχειριστείτε. Για παράδειγμα, αν νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να ανάψετε το τσιγάρο, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο κάποιον φίλο σας, ώστε να ξεχαστείτε.

Μη σκεφτείτε ότι θα είναι «μόνο ένα τσιγάρο»

Όταν νιώθετε έντονα την επιθυμία για κάπνισμα, ίσως σκεφτείτε ότι θα κάνετε «μόνο ένα τσιγάρο» και μετά τέλος. Μη βαυκαλίζεστε όμως. Δεν πρόκειται να σταματήσετε εκεί, αφού συνήθως το ένα τσιγάρο οδηγεί στο επόμενο. Επιπλέον, το πισωγύρισμα αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ότι δεν έχετε την αυτοπειθαρχία να τα καταφέρετε και θα σας οδηγήσει στην παραίτηση.

Ζητήστε συμπαράσταση

Το να βλέπετε τους φίλους σας να καπνίζουν και να μυρίζετε τον καπνό τους, είναι κάτι το οποίο μπορεί να σας παρασύρει. Φυσικά, δεν μπορείτε να τους πείσετε να σταματήσουν και εκείνοι το κάπνισμα, αλλά μπορείτε να τους εξηγήσετε τον στόχο σας και να τους ζητήσετε να μην καπνίζουν μπροστά σας. Ειδικά αν είναι και ο σύντροφός σας καπνιστής, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να μείνετε μακριά από το τσιγάρο, επομένως η στήριξή του είναι απαραίτητη. Στην περίπτωση βέβαια που θέλει και ο ίδιος να κόψει το κάπνισμα, είναι μια καλή ιδέα να το προσπαθήσετε από κοινού.

Μασήστε τσίχλα

Οποιαδήποτε τσίχλα, όχι απαραίτητα κάποια με νικοτίνη, θα κρατήσει το στόμα σας απασχολημένο. Δείτε τις τσίχλες ως υποκατάστατο του τσιγάρου και προτιμήστε αυτές χωρίς ζάχαρη. Επίσης, όταν νιώθετε την ανάγκη να καπνίσετε δοκιμάστε να φάτε μερικά στικς λαχανικών, καρότου και αγγουριού για παράδειγμα.

Θυμηθείτε τα οφέλη

Κάθε φορά που σκέφτεστε να ανάψετε ένα τσιγάρο, θυμηθείτε γιατί αρχίσατε να προσπαθείτε να το κόψετε. Η καλύτερη υγεία, η προστασία του αναπνευστικού σας και η μεγαλύτερη αντοχή, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη.

Ακολουθήστε το στο Google News