Οι ειδικοί τονίζουν κατηγορηματικά τη σημασία που έχει μία αντηλιακή σύνθεση για την υγεία μας. Όμως, υπάρχουν ακόμα πολλοί μύθοι και ανακρίβειες που με τον καιρό παγιώνονται, και πλέον αποτελούν μία δικαιολογία για πολλούς από εμάς, προκειμένου να αποφεύγουμε τα αντηλιακά. Ας τις δούμε αναλυτικά, καθώς και την απάντηση σε κάθε μία.

# «Tα χημικά συστατικά του αντηλιακού είναι πιο επιβλαβή απ’ ό,τι η έκθεση στον ήλιο»

Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με κάποιες ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά, όπως για παράδειγμα η οξυβενζόλη. Μια ουσία που απορροφά τη UV ακτινοβολία επιταχύνοντας την οξείδωση του δέρματος. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, χρειάζεται πάνω από 250 χρόνια καθημερινής χρήσης για να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα. Όσοι εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ή παρουσιάζουν αλλεργίες, μπορούν να  χρησιμοποιήσουν οργανικά αντηλιακά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδάργυρου (zinc oxide) και διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide).

# «Δε βάζω αντηλιακό αφού δεν κάθομαι στον ήλιο πολλή ώρα»

Ακόμα και όταν περπατάμε στην πόλη, ακόμα και όταν έχει συννεφιά, η UVA ακτινοβολία προκαλεί φθορές, και μάλιστα τις πιο ύπουλες. Τα μέικ απ και οι ενυδατικές κρέμες προσώπου και χεριών με SPF, είναι ένα πολύ καλό βήμα προστασίας, ωστόσο το καλοκαίρι χρειαζόμαστε επιπρόσθετη ασφάλεια, τονίζουν οι ειδικοί. Η δράση του ήλιου είναι δυνατή ακόμα και υπό σκιά, π.χ. κάτω από την ομπρέλα, μέσα στο νερό, ή ακόμα και όταν έχει συννεφιά.

# «Βαριέμαι να το απλώνω συνέχεια»

Λίγα λεπτά εφαρμογής κάθε 2-3 ώρες δεν είναι σπουδαία υπόθεση μπροστά στην υγεία του δέρματος. Ωστόσο, αν βαριόμαστε τη διαδικασία μπορούμε να επιλέξουμε ένα αντηλιακό σπρέι.

# «Τα αντηλιακά είναι ακριβά»

Δε χρειάζεται να αγοράσουμε κάποια γνωστή, πολυτελή μάρκα αντηλιακού. Το μόνο που θέλουμε είναι να έχει την ένδειξη «UVA/UVB ακτινοβολία». Υπάρχουν πολλές οικονομικές αλλά αποτελεσματικές συνθέσεις στην αγορά.

# «Δε το χρειάζομαι γιατί έχω σκούρα επιδερμίδα»

Ο καρκίνος του δέρματος δεν κάνει διακρίσεις. Ακόμα και μία σκουρόχρωμη επιδερμίδα καίγεται στον ήλιο αν δεν την προσέξουμε.

# «Με το αντηλιακό δε μαυρίζω»

Αν θέλουμε να μαυρίσουμε γρήγορα, επιλέγουμε μια σύνθεση με αποτελεσματικό δείκτη προστασίας και αυτομαυριστικά στοιχεία, που μας χαρίζει τέλειο μπρονζέ χρώμα με ασφάλεια και γρήγορα.