Κάθε σπίτι που σέβεται τον… εαυτό του έχει στοίβες από ρούχα, χαρτιά, βιβλία, περιοδικά, ενθύμια και άλλα αντικείμενα. Tο περίεργο δεν είναι πώς μέσα σε αυτό το χάος βρίσκουμε πάντα αυτό που θέλουμε, αλλά το πώς δημιουργούνται όλοι αυτοί οι σωροί εξαρχής. Αρχικά πρέπει να μάθουμε τη διαφορά ανάμεσα σε κάτι χρήσιμο και σε κάτι που απλώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Aν έχουμε να φορέσουμε το στενό τζιν μας τα τελευταία δύο χρόνια, τότε το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα το ξαναφορέσουμε, οπότε μάλλον πιάνει χώρο στην ντουλάπα μας.

Πετάξτε ή ανακυκλώστε

Στιλό χωρίς μελάνι

Τα στιλό δεν έχουν θέση στο γραφείο μας, και ειδικά τα άδεια και αυτά που δεν έχουν καπάκι. Κρατάμε ένα-δύο για κάποια σημείωση και τα υπόλοιπα τα πετάμε.

Χαρτούρα

«Χάος έξω ισοδυναμεί με χάος μέσα» λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα μάλιστα με ευρωπαϊκές μελέτες, ο μέσος όρος του χαμένου χρόνου που σπαταλιέται κατά την αναζήτηση εγγράφων και μόνο ανέρχεται στις τέσσερις εβδομάδες τον χρόνο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να βάλουμε μια τάξη όχι μόνο στα χαρτιά μας αλλά και σε όλα τα πράγματα του σπιτιού μας. Ασχοληθείτε με κάθε χαρτί που πέφτει στα χέρια σας μόνο μία φορά. Αναρωτηθείτε: «Πρέπει να το κρατήσω;». Αν ναι, αρχειοθετήστε το αμέσως· αν όχι, ανακυκλώστε το. Ανακυκλώστε επίσης ενημερωτικά φυλλάδια, παλιές εφημερίδες, καταλόγους καταστημάτων, προγράμματα γυμναστηρίων και παλιές εφημερίδες που μάλλον δεν θα διαβάσετε ποτέ. Aν κρατάτε ολόκληρα τεύχη περιοδικών για ένα θέμα, σκίστε τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τες σε έναν φάκελο.

Φορτιστές και μπαταρίες από παλιές συσκευές

Μην το σκέφτεστε, απαλλαγείτε από αυτές, δεν πρόκειται να σας χρειαστούν ξανά.

Παλιά καλλυντικά

Δεν έχουν καμία θέση στο μπάνιο σας και πολύ περισσότερο στο νεσεσέρ σας.

Πολυκαιρισμένες πετσέτες

Μια καινούργια πετσέτα είναι o πιο φτηνός τρόπος να νιώσετε πολυτέλεια στο μπάνιο σας.

Ρούχα που δεν φοράτε πια

Αν τα τελευταία δύο χρόνια ούτε που τα έχετε αγγίξει, δώστε τα ή πετάξτε τα, γιατί δεν πρόκειται να τα βάλετε ποτέ ξανά.

Ενθύμια

Οσοι από εσάς κρατάτε αντικείμενα για να αναπολείτε τα περασμένα ή από υποχρέωση σε αυτόν που σας τα έδωσε, είναι καιρός να αλλάξετε νοοτροπία. Αξιολογήστε τα αυστηρά. Προσδιορίστε τον χώρο (συρτάρια, ντουλάπια, κουτιά) που θα φιλοξενήσει τα αναμνηστικά που πραγματικά θέλετε να κρατήσετε και ξεφορτωθείτε αυτά που δεν έχετε πια λόγο να κρατάτε.

Παλιά σκεπάσματα και μαξιλάρια

Τα μαξιλάρια από υλικά που δεν πλένονται (βλέπουμε πάντα τις ετικέτες) πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Ο ύπνος σε πολυκαιρισμένα μαξιλάρια γεμάτα με σκόνη και ακάρεα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, έκζεμα, αλλεργίες (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα) ή να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα παλιό πάπλωμα που δεν πλένεται.

Φθαρμένα τάπερ

Θα πρέπει να πετάμε τα τάπερ και όλα τα πλαστικά σκεύη που έχουν γδαρσίματα, έχουν θαμπώσει ή είναι αισθητά πιο μαλακά από ό,τι ήταν στην αρχή της χρήσης τους. Τέτοιες φθορές ευνοούν τη «φιλοξενία» χημικών ενώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: