Είναι γνωστό ότι τα λαχανικά έχουν πολλά οφέλη αλλά και προστατευτικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πόσες μερίδες όμως, την ημέρα είναι αρκετές για να ενδυναμώσουμε την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων;

Τα λαχανικά είναι η δύναμή σας

Την απάντηση δίνουν μέσα από την μελέτη τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan, επισημαίνοντας ότι ένα φλιτζάνι λαχανικών ημερησίως, που είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, δηλαδή φυλλώδη πράσινα λαχανικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών νόσων.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 50.000 άτομα που κατοικούσαν στη Δανία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 23 ετών. Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τα πιο πλούσια σε νιτρικά άλατα λαχανικά είχαν περίπου 2,5 mmHg χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και μεταξύ 12 έως και 26% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, αρκεί ένα φλιτζάνι ωμών λαχανικών ή μισό μαγειρεμένων για να προστατεύσουμε την καρδιά μας.

Γιατί ένα φλιτζάνι είναι αρκετό;

Αν και η ποσότητα είναι μικρή, είναι πράγματι αρκετή σύμφωνα με τους ερευνητές χάρη στις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά, που κρύβουν τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, επισημαίνει η διαιτολόγος, δρ. Amy Gorin.

Μεταξύ των αγαπημένων της συστάσεων είναι το σπανάκι, το λάχανο, η ρόκα και τα πράσινα λαχανικά, καθεμία επιλογή, όπως λέει, με τα δικά της οφέλη.

«Για παράδειγμα, το λάχανο παρέχει 19 χιλιοστόγραμμα, ή 32% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C, που ενισχύει την φυσική ανοσία του οργανισμού, αλλά και φυτικές ίνες όπως και άλλα εξίσου θρεπτικά συστατικά» αναφέρει.

«Και το σπανάκι προσφέρει σίδηρο, σημαντικό για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα σας. Αν μάλιστα θέλετε να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου, συνδυάστε τον με λίγο λεμόνι ή χυμό πορτοκαλιού» επισημαίνει.

Πώς θα τα αυξήσετε

Για να φτάσετε τον ημερήσιο στόχο σας και να «ξεφύγετε» από την κλασική σαλάτα μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Σοτάρετε τα λαχανικά σας ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου σας.
  • Μπορούν να γίνουν η βάση της σαλάτας σας. Προσθέστε επιπλέον ξηρούς καρπούς, λίγα ζυμαρικά ή μαυρομάτικα φασόλια, ακόμα και σταφίδες.
  • Αντί για την take away πίτσα, επιλέξτε να φτιάξετε μία στο σπίτι και αντί για τα θερμιδοφόρα πρόσθετα, βάλτε λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο για σούπερ γεύση.