Πώς μπορεί η παρουσία του σκύλου ή της γάτας στο κρεβάτι να επηρεάσει τον ύπνο του παιδιού; Τελικά, κάνει καλό στα παιδιά να κοιμούνται με το κατοικίδιό τους ή διαταράσσει τον ύπνο τους;

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Concordia που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health υποστηρίζει ότι ο ύπνος μαζί με το κατοικίδιο δεν επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία και την εφηβεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, περίπου το 30-50% των παιδιών και ενηλίκων μοιράζονται τακτικά το κρεβάτι τους με τα κατοικίδιά τους, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ έως και το 75% των νοικοκυριών με παιδιά έχει κατοικίδια.

Η μελέτη περιλάμβανε 188 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 11-17 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα του ύπνου των παιδιών.

Επιπλέον, τα παιδιά διεξήγαγαν μια μελέτη εντός του σπιτιού για ένα βράδυ, φορούσαν μια συσκευή στον καρπό που παρακολουθούσε τον ύπνο τους για δύο εβδομάδες και κρατούσαν ημερολόγιο ύπνου.

Ακόμη, κλήθηκαν να καταγράψουν την ώρα που έπεφταν για ύπνο, πόσες ώρες κοιμούνταν, πόσο χρόνο χρειάζονταν για να ξυπνήσουν και την ποιότητα του ύπνου τους, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και οι αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως αναδείχθηκε, το 65% των παιδιών ανέφερε ότι δεν κοιμάται ποτέ με το κατοικίδιό του, το 17% ανέφερε ότι το κάνει κάποιες φορές και το 18% το κάνει συχνά. Η ποιότητα ύπνου ήταν παρόμοια και για τις τρεις ομάδες, με τα παιδιά της ομάδας που ανέφερε ότι κοιμόταν συχνά με το κατοικίδιο να αναφέρει συνολικά την υψηλότερη υποκειμενικά ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με το ygeiamou.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τα κατοικίδιά τους σαν καλούς φίλους και ανακουφίζονται από την παρουσία τους.

«Ήταν μια αρκετά αυστηρή μελέτη σε ένα κάπως περίεργο ζήτημα, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά στον ύπνο και τα παιδιά ήταν χαρούμενα όταν κοιμούνταν μαζί με τα κατοικίδιά τους. Από όλα τα πράγματα που πρέπει να ανησυχούμε, αυτό είναι πιθανότατα το λιγότερο ανησυχητικό», αναφέρει η Δρ. Carol Rosen, ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

Η ειδικός εξηγεί ότι βλέπει συχνά παιδιά να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να αποκοιμηθούν, ή να κοιμηθούν συνεχόμενα ή να έχουν κακή ποιότητα ύπνου. Οι φόβοι του ύπνου και το άγχος του αποχωρισμού μπορεί να είναι κάποιες από τις ανησυχίες τους. Για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, το bullying ή τα προβλήματα στον τρόπο ζωής τους, όπως το ξενύχτι λόγω φόρτου μαθημάτων, άθλησης ή κοινωνικοποίησης μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο.

«Υπάρχει ποικιλία ζητημάτων που είναι κάπως διαφορετικά όσον αφορά στο γιατί κάποιος μπορεί να έχει τέτοια προβλήματα όταν είναι σε νηπιακή, προσχολική, σχολική ή εφηβική ηλικία», επισημαίνει η ειδικός και καταλήγει ότι παρόλο που μπορεί να είναι εντάξει οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να κοιμούνται με τον σκύλο ή τη γάτα τους, «αν ένα παιδί φοβάται ή κλαίει τη νύχτα, ίσως θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο ή να επισκεφθούν έναν ειδικό του ύπνου».

Τι ισχύει για τους ενήλικες

Μια ξεχωριστή μελέτη ενηλίκων, οι οποίοι κοιμούνταν μαζί με τα κατοικίδιά τους δημοσιεύθηκε πέρσι στο Human–Animal Interaction. Όπως ανέδειξαν τα ευρήματα, παρόλο που οι ενήλικοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα σκυλιά τους δεν διατάρασσαν τον ύπνο τους, οι μετρητές δραστηριότητας έδειξαν διαφορετικά αποτελέσματα. Συμπερασματικά, όμως, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιες διαταραχές, τα κατοικίδια μπορεί να καλύπτουν μια ψυχολογική ανάγκη για το αίσθημα ασφάλεια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνολογία παρακολούθησης των μέτρων του ύπνου και δε βασίστηκε στα μέτρα που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, καθιστώντας τα ευρήματά της πιο ισχυρά, σύμφωνα με τη Δρ. Cora Breuner, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Washington. Η ίδια εκτιμά ότι περίπου το 30-40% των παιδιών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να αποκοιμηθούν, να έχουν συνεχόμενο ύπνο καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας ή να κοιμηθούν αρκετά ώστε να ξεκουραστούν.