Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων της covid-19, της αναπνευστικής λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Το πόσο διαρκεί αυτή η προστασία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό, καθώς τόσο ο ιός όσο και τα εμβόλια είναι σχετικά νέα.

Η προειδοποιητική ένδειξη για την ενισχυτική δόση

Πράγματι έχουν συμβεί μολύνσεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, χωρίς μέχρι στιγμής, ωστόσο, να προκαλούν προβλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί και οι περιπτώσεις τους ανακαλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας.

Καθώς οι παραλλαγές του κοροναϊού συνεχίζουν να εξαπλώνονται και να μεταλλάσσονται, οι ερευνητές παρακολουθούν την απόδοση των εμβολίων και εάν χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις για τη διατήρηση της ανοσίας.

Αυτήν τη στιγμή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε εάν θα χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις, όπως συμβαίνει με ορισμένα εμβόλια ρουτίνας.

Ο Δρ Amesh Adalja, από το Johns Hopkins Center Health Security στην  Βαλτιμόρη, αναφέρει ότι ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με σιγουριά αν πράγματι θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. «Για εμένα η χαρακτηριστική ένδειξη που θα μας προειδοποιήσει ότι πράγματι τις χρειαζόμαστε θα είναι να δούμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα να χρήζουν νοσηλείας» επισημαίνει.

Τι ισχύει για τα εμβόλια  Pfizer και AstraZeneca

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια Moderna και Pfizer, τα οποία και τα δύο χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία mRNA για να δημιουργήσουν ανοσία έναντι του νέου κορανοϊού, παραμένουν αποτελεσματικά μετά το πέρας των έξι μηνών.

Ωστόσο, η ίδια η Pfizer έχει γνωστοποιήσει ότι έχει ξεκινήσει δοκιμές για μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της, την οποία θα μπορεί κανείς να λάβει ένα χρόνο αφότου έχει λάβει τις αρχικές δύο δόσεις.

Δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί και για την ενισχυτική δόση των εμβολίων της AstraZeneca.

Διεθνής ομάδα ερευνητών δημοσίευσε έκθεση στο περιοδικό Nature Medicine, εξετάζοντας τι θα ακολουθούσε για τους εμβολιασμούς κατά της covid-19 πέρα από τις δοκιμές των τριών φάσεων.

«Μπορεί να είναι απαραίτητες πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις για να παραταθεί η διάρκεια της προστασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Δεν γνωρίζουμε εάν οι πρωτογενείς δόσεις και οι ενισχυτικές θα διαφέρουν και αν ναι κατά πόσο».

Ο δρ. Anthony Fauci,  ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, ανέφερε ότι δεν προβλέπει ότι η διάρκεια της προστασίας από τα εμβόλια θα είναι απεριόριστη.

«Δεν είναι» επεσήμανε. «Φαντάζομαι λοιπόν, ότι πιθανότατα θα χρειαστούμε κάποια στιγμή και ενισχυτικές δόσεις» κατέληξε.