Αναμφίβολα το αδυνάτισμα μπορεί να αποδειχτεί μια απαιτητική διαδικασία, ειδικά αυτήν την περίοδο που μένουμε συνέχεια μέσα στο σπίτι και τα γυμναστήρια είναι κλειστά. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να διευκολύνετε την απώλεια βάρους πρέπει να αλλάξετε όχι μόνο τη διατροφή σας αλλά και τις συνήθειές σας. Ορίστε λοιπόν όσα μπορείτε να κάνετε ώστε να χάνετε βάρος ενώ… κοιμάστε.

*Καταναλώστε ένα πρωτεΐνούχο σνακ πριν τον ύπνο

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεΐνη είναι το πιο διάσημο συστατικό όσον αφορά στο αδυνάτισμα. Από τη μία βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής σας μάζας (μεγαλύτερη μυϊκή μάζα σημαίνει υψηλότερος μεταβολισμός) και από την άλλη επιφέρει εύκολα το αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας το τσιμπολόγημα.

Μάλιστα, η πρωτεΐνη πριν τον ύπνο φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την απώλεια βάρους. Σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα πρωτεΐνούχο σνακ πριν τον ύπνο παρουσίασαν αυξημένη μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση αυξημένη καύση θερμίδων. Το τυρί κότατζ, το γιαούρτι, το αυγό και το κεφίρ είναι μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης.

*Κλείστε τα φώτα

Ο ύπνος με την τηλεόραση ή τα φώτα ανοιχτά φαίνεται να μπλοκάρει το αδυνάτισμα, μπερδεύοντας τον κιρκάδιο ρυθμό σας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού σας). Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το National Institute of Environmental Health Sciences βρήκε ότι το τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους. Φροντίστε λοιπόν να κλείνετε την τηλεόραση και τα φώτα κάθε νύχτα προτού κοιμηθείτε.

*Προσπαθήστε να κοιμάστε κάθε βράδυ ίδια ώρα

Mελέτη από το «Brigham and Women’s Hospital» υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ασυνέπεια στα ωράρια ύπνου αναγκάζει τον οργανισμό να εκκρίνει με ακανόνιστο ρυθμό μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να αισθάνεστε υπνηλία και ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να έχετε λοιπόν την απαραίτητη ενέργεια στην πρωινή γυμναστική σας και να είστε σε θέση να καίτε θερμίδες, προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε ίδιες ώρες κάθε ημέρα.

*Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ύπνος παίζει πιο σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα από όσο νομίζετε. Πολλά επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη ότι ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους, ενώ η έλλειψη ύπνου έχει επανειλημμένα συνδεθεί με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και με αύξηση του βάρους.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξή σας για ανθυγιεινό φαγητό, οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και «ρίχνει» τον μεταβολισμό σας. Προκειμένου να κοιμάστε με μεγαλύτερη ευκολία υιοθετήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο και αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων και αλκοόλ τις βραδινές ώρες.