Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με τρόπο υποδειγματικό καθώς πραγματοποιούνται περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα, είπε η κα Πελώνη στην αρχή της ενημέρωσης.

«Καταγράφεται ήδη αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, πτώση στον δείκτη μεταδοτικότητας, μείωση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν», είπε.

Υπογράμμισε ότι «αποδεικνύεται ήδη στην πράξη ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά μας, χτίζει τείχος ανοσίας στην κοινότητα, λειτουργεί σαν κλειδί για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οριοθετεί το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την αρχή μιας νέας εποχής. Είναι ήδη κοινά παραδεκτό ότι η επιχείρηση Ελευθερία προχωρά με τρόπο υποδειγματικό και γρήγορους ρυθμούς», σημειώνοντας ότι πραγματοποιούνται περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Στα τέλη του μήνα αρχίζει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν, συνέχισε.

Όπως ανέφερε ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

«Στόχος είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ομάδες, και κυρίως των μεγάλων ηλικιών», τόνισε η κα. Πελώνη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων μη εμβολιασμένων πολιτών, η εκπρόσωπος απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει το πλαίσιο, αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Αφορά υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Περιμένουμε τη γνωμοδότηση της επιτροπής βιοηθικής. Η συζήτηση για το θέμα είναι ζωηρή και με ενδιαφέρον. Απασχολεί κι άλλες χώρες», τόνισε και συμπλήρωσε στη συνέχεια πως οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους θα αρχίζουν να συζητούνται όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Τέλος σχετικά με το αν έχει καταλήξει η κυβέρνηση από που θα διατίθενται τα self test, η κα Πελώνη είπε ότι έχει διασφαλιστεί η δiανομή τους στην Επικράτεια και ότι υπάρχει συμφωνία έως τις 19 Ιουνίου και επισήμανε ότι ελπίζει πως θα συνεχίσουν έτσι. Ωστόσο αν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι.