Η πρωινή αδιαθεσία, δηλαδή η ναυτία και η τάση για εμετό, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, η οξυμένη αίσθηση της όσφρησης στην εγκυμοσύνη, μπορεί επίσης να σας προκαλέσει έντονη αποστροφή σε ορισμένα τρόφιμα και μυρωδιές, τα οποία παλαιότερα μπορεί να αγαπούσατε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -παρά το όνομά της- η πρωινή ναυτία δεν προκύπτει αποκλειστικά κατά τις πρωινές ώρες. Εάν ανήκετε στην πλειοψηφία των εγκύων που αντιμετωπίζει πρωινή αδιαθεσία τότε γνωρίζετε καλά ότι η ναυτία και ο εμετός μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας -ή της νύχτας.

Συνήθως τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας ξεκινούν στην αρχή της εγκυμοσύνης (μεταξύ της 6ης-9ης εβδομάδας κύησης). Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων, η ναυτία και ο έμετος συνήθως υποχωρούν μεταξύ 12ης-16ης εβδομάδας κύησης, με τα συμπτώματα να είναι χειρότερα μεταξύ της 10ης-16ης εβδομάδας.

Μερικές γυναίκες συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ πολύ λίγες, συνήθως εκείνες που περιμένουν δίδυμα ή περισσότερα μωράκια, μπορεί να αντιμετωπίζουν πρωινή αδιαθεσία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να αντιμετωπίσετε την πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη.

Μυρίστε κάτι ευχάριστο

Η ναυτία σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται από τις οσμές. Άλλωστε, οι ορμόνες εγκυμοσύνης μπορούν να οξύνουν την όσφρησή σας και κατ’ επέκταση να αυξάνουν την αποστροφή σας για ορισμένες μυρωδιές. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις μυρωδιές που σας ενοχλούν – δεν είναι πολύ εύκολο να ζητήσετε από τον συνάδελφο να αλλάξει άρωμα– φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα δροσερό άρωμα. Η μέντα, το λεμόνι, το τζίντζερ και η κανέλα είναι πιο πιθανό να καταπραΰνουν τη ναυτία σας παρά να την επιδεινώσουν.

Ζητήστε κατανόηση

Μπορεί να μην έχετε το περιθώριο να ζητήσετε από έναν άγνωστο να κάνει μπάνιο συχνότερα, όμως ο σύντροφός σας θα πρέπει να ξέρει ότι το after shave του ή τα φιλιά που σας δίνει αφού πιει καφέ ενοχλούν το στομάχι σας. Μη διστάσετε, λοιπόν, να του ζητήσετε να αλλάξει μερικές συνήθειες για αυτό το διάστημα.

Φροντίστε να πλένετε τα ρούχα σας πιο συχνά

Προσπαθήστε να πλένετε τα ρούχα σας πιο συχνά από το συνηθισμένο, καθώς οι ίνες τείνουν να συγκρατούν τις μυρωδιές.

Κρατήστε σημειώσεις

Μήπως η ναυτία σας εμφανίζεται την ίδια ώρα κάθε μέρα; Αν ναι, ενδέχεται η εμφάνισή της να μην είναι τυχαία και να συσχετίζεται με συγκεκριμένες μυρωδιές. Εντοπίζοντας τα αίτια μπορείτε να την αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.

Μαγειρέψτε και φάτε μόνο τις τροφές που μπορείτε να αντέξετε

Ακόμη κι αν παλιά αγαπούσατε το μπρόκολο, σε αυτή τη φάση ίσως δεν αντέχετε τη μυρωδιά του.

Αερίστε τον χώρο

Αφήστε τα παράθυρα του σπιτιού σας ανοιχτά όποτε είναι δυνατόν για να δραπετεύσουν οι μυρωδιές.

Μείνετε ενυδατωμένη

Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να δυσκολεύεστε να βάλετε οτιδήποτε στο στομάχι σας, είναι ζωτικής σημασίας όμως το να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένη. Άλλωστε, η αφυδάτωση σας κάνει να ανακατεύεστε περισσότερο και αν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία σας. Οι περισσότερες έγκυοι βρίσκουν το κρύο νερό ή τα παγάκια λιγότερο ενοχλητικά στο στομάχι τους.

Προτιμήστε τα κρύα γεύματα

Η κατανάλωση κρύων εκδοχών των αγαπημένων σας τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο μπορεί να είναι καλύτερη στην κατάστασή σας συγκριτικά με το βραστό κοτόπουλο, αφού έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά.

*Η πρωινή αδιαθεσία δεν βλάπτει το μωρό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε τροφή ή υγρά με αποτέλεσμα να αρχίζετε να χάνετε βάρος. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει τόσο για την αντιμετώπιση της ναυτίας όσο και την κατάσταση της συνολικής υγείας σας και την ανάπτυξη του μωρού σας.