Μπορεί να πιστεύετε ότι ο καλός ύπνος αποτελεί πολυτέλεια, στην πραγματικότητα όμως είναι μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού σας, όπως το νερό και η τροφή. Ενώ εσείς κοιμάστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχατε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό σας. Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στον έλεγχο της όρεξής σας για φαγητό, στις αντοχές σας και στην αποδοτικότητά σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναβαθμίσετε την ποιότητα του ύπνου σας: να επιλέξετε το στρώμα και το μαξιλάρι που σας ταιριάζουν, να υιοθετήσετε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο και να τρώτε γαλακτοκομικά ώστε να κοιμηθείτε ευκολότερα. Υπάρχουν όμως και μερικά tips που δεν είναι τόσο γνωστά και μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο ύπνο.

Απρόσμενα tips για να αναβαθμίσετε τον ύπνο σας

-Βρείτε τη σωστή θερμοκρασία

Το δωμάτιο πρέπει να έχει μια σωστή θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο σας. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο θεωρείται αυτή μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.

-Βγάλτε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το μυαλό σας ξεκουράζεται, χωρίς όμως να σταματά να λειτουργεί. Μάλιστα, είναι σε θέση να «πιάνει» οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμη και μικρής έντασης. Ο εγκέφαλός σας τείνει να αγνοεί τα ερεθίσματα αυτά, ώστε να μη χρειαστεί να ξυπνήσετε, ωστόσο επεμβαίνουν στον κύκλο του ύπνου και υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Κάπως έτσι, καταλήγετε να ξυπνάτε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι, δίχως να ξέρετε τον λόγο. Βγάλτε, λοιπόν, την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο και προτιμήστε το διάβασμα ενός βιβλίου για να σας πάρει ο ύπνος.

-Τακτοποιήστε τον χώρο σας

Όταν το περιβάλλον σας είναι γεμάτο πράγματα, μπορεί να βιώσετε περισσότερο άγχος και στρες, με μια έρευνα των ψυχολόγων Rena Repetti και Darby Saxby από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες που ζουν σε ακατάστατα σπίτια έχουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Η ακαταστασία μπορεί κατ’ επέκταση να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τακτοποιείτε τον χώρο σας. Ένα περιποιημένο υπνοδωμάτιο με φρεσκοπλυμένα σεντόνια δεν γίνεται να σας αφήσει ασυγκίνητους.

-Μπλοκάρετε το «έξω»

Το εξωτερικό φως και οι θόρυβοι μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του ύπνου σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους μπλοκάρετε. Οι κουρτίνες συσκότισης και τα στόρια μπορούν να κρατήσουν μακριά τα ανεπιθύμητα φώτα, ενώ οι συσκευές λευκού θορύβου και η χρήση ωτοασπίδων είναι μερικοί από τους τρόπους να βρείτε την… ησυχία σας.

-Αναζητήστε τον ήλιο

Το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατάει τον κιρκάδιο ρυθμό σας σε ισορροπία. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια το πρωί και καλύτερο ύπνο το βράδυ. Προσπαθήστε, λοιπόν, να εκμεταλλεύεστε το πρωινό φως του ήλιου, ακόμη και τώρα που μένετε σπίτι.