Μπορεί να μη θέτει την ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο, όμως η ημικρανία μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Η αιτία και οι παράγοντες πυροδότησής της δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, καθώς καμία ημικρανία δεν είναι ίδια με κάποια άλλη.

Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν μία νέα στρατηγική για την ανακούφισή της και αυτήν δεν είναι άλλη από την παρακολούθηση και καταγραφή των συμπτωμάτων.

Αν και ο τρόπος παρακολούθησης μπορεί να διαφέρει από άτομο ως άτομο, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς γνωρίζοντας τα συμπτώματά σας θα μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα και μια κρίση ημικρανίας.

Σημαντικός παράγοντας η διατροφή

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες  αποτελούν τους «υπαίτιους» ενός ημικρανικού επεισοδίου.

Μιας κάθε ημικρανία είναι διαφορετική, είναι πολύ πιθανό ο διατροφικός παράγοντας που την πυροδοτεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, μερικά κοινά τρόφιμα που μπορεί να την προκαλέσουν, περιλαμβάνουν:

Καφεΐνη

Η ιδιαίτερα αυξημένη πρόσληψη ή ακόμα και η απότομη μείωση της καφεΐνης έχει συσχετιστεί με την εκδήλωση της ημικρανίας.

Αλκοόλ

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έστω και μία φορά, θα οδηγήσει μετά από λίγες ώρες στο «hangover» και τότε ο πονοκέφαλος ή ακόμα και η ημικρανία θα κάνει την εμφάνισή της.

Τα πρόσθετα τροφίμων και τα μεταποιημένα τρόφιμα θεωρούνται ευρέως ως κοινές αιτίες ημικρανίας. Άλλα τρόφιμα ή πρόσθετα που μπορεί να προκαλούν περιλαμβάνουν:

  • Αυγά.
  • Ντομάτες.
  • Κρεμμύδια.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Σοκολάτα.
  • Τυριά.
  • Ξηροί καρποί.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Μερικές στρατηγικές για να ανακουφιστείτε φυσικά, περιλαμβάνουν:

Πιείτε άφθονο νερό

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια αφυδάτωση αποτελεί μια κοινή αιτία πονοκεφάλων έντασης και ημικρανιών.

Ταυτόχρονα η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κάνοντας τα συμπτώματά ακόμη χειρότερα. Για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους εξαιτίας της αφυδάτωσης, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υγρά.

Δοκιμάστε τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν συμπυκνωμένα υγρά, που περιέχουν αρωματικές ενώσεις από μια ποικιλία φυτών. Εχουν πολλά θεραπευτικά οφέλη, με τη μέντα, τη λεβάντα, το περγαμόντο και το χαμομήλι να έχουν μεταξύ άλλων ηρεμιστική, αναλγητική και καταπραϋντική δράση.

Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, ρίξτε 2 σταγόνες περγαμόντο και 2 σταγόνες χαμομήλι. Βουτήξτε ένα βαμβακερό πανί και κάντε κομπρέσες στο κεφάλι. Μπορείτε επίσης να ρίξετε σε ένα ποτήρι 10 ml χαμομηλέλαιο και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας.

Στη συνέχεια, κάντε μασάζ στον αυχένα και στους κροτάφους. Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα αιθέρια έλαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς τη συμβουλή γιατρού.