Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά και τους περισσότερους να προγραμματίζουν τις καθιερωμένες τους καλοκαιρινές διακοπές, η αβεβαιότητα παραμένει αναφορικά με τους τύπους ταξιδιού αλλά και το είδος των διακοπών που θεωρούνται ασφαλέστερες ενάντια στον νέο κοροναϊό.

Από τι εξαρτάται η ασφάλεια του ταξιδιού

Σύμφωνα με τον δρ. Matthew Weissenbach, ανώτερο διευθυντή κλινικών υποθέσεων για κλινική παρακολούθηση στην Wolters Kluwer Health, η ασφάλεια του ταξιδιού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Η εγγύτητα με τους άλλους.
  • Η διάρκεια έκθεσης.
  • Η ροή του αέρα.
  • Η ικανότητα τήρησης της μάσκας.
  • Το αναπνευστικό μοτίβο.

«Η ασφάλεια του καθενός θα πρέπει να αξιολογηθεί από την ικανότητα διατήρησης της κοινωνικής απόστασης, της τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας και της εγγύτητας με άλλους ταξιδιώτες που ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ή όχι», επισημαίνει ο δρ. Matthew Weissenbach.

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τύπος ταξιδιού

Η ασφάλεια της μεταφοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί πλήρως, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Sri Banerjee, επιδημιολόγος και μέλος της σχολής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Walden.

Ενώ ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο μπορεί ακόμα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, οι ρυθμοί μετάδοσης είναι χαμηλότεροι σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και να διαδώσουν την COVID-19.

Όλοι οι τύποι ταξιδιού ενέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με τον δρ. Sri Banerjee αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος θα ήταν με το αυτοκίνητο με άτομα της οικογένειας.

«Αυτό συμβαίνει επειδή άλλα μέσα μεταφοράς προϋποθέτουν το ταξίδι με άτομα που ενδέχεται να εξαπλώσουν ασυμπτωματικά τον ιό» επισημαίνει. «Το ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ασφαλέστερο, καθώς υπάρχει λιγότερη έκθεση, ειδικά εάν δεν έχετε εμβολιαστεί», εξηγεί.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ενώ ταξιδεύετε

Αυτό το καλοκαίρι, θα πρέπει να αποφεύγετε προορισμούς που θεωρούνται «hot spot» κοροναϊού. ο δρ. Sri Banerjee Sri Banerjee υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου των καθημερινών επιβεβαιωμένων περιπτώσεων πριν από τον προγραμματισμό του ταξιδιού σας.

Πριν το ταξίδι, ο ίδιος συνιστά να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

  • Ελέγξτε τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κοροναϊού στην περιοχή στην οποία ταξιδεύετε.
  • Εάν έχετε εμβολιαστεί, κρατήστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην τσάντα σας.
  • Ελέγξτε την κατάσταση και τις τοπικές διατάξεις σχετικά με τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
  • Μόλις κάνετε τσεκ ιν στο δωμάτιο ή το σπίτι που θα διαμείνετε, απολυμάνετε ολόκληρο το χώρο χρησιμοποιώντας απολυμαντικά μαντηλάκια που έχουν τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.
  • Κάντε έξυπνες επιλογές αποφεύγοντας τα πολυσύχναστα μέρη.
  • Εμβολιαστείτε.