Το ενδεχόμενο να σταματήσει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τα μέσα Ιουλίου και μετά, εξετάζει η επιτροπή των ειδικών, συνυπολογίζοντας την πορεία της πανδημίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, ανέφερε ότι:

«Στο επόμενο χρονικό διάστημα – γύρω στις 15 Ιουλίου – η επιτροπή πιστεύω θα αποφασίσει το σταμάτημα της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, που θα ισχύσει για όλους».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι από την ινδική μετάλλαξη υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με τα περιστατικά. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca είναι καλή, όσοι νόσησαν ήταν άνθρωποι μη εμβολιασμένοι.

Μέχρι το Σεπτέμβριο πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο, όσο γίνεται περισσότερο. Για το υγειονομικό προσωπικό ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός».

Για τα self test

Eπίσης ο Αθανάσιος Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μιλώντας στην ίδια πηγή, δήλωσε πως: «Οι φαρμακοποιοί συνδράμαμε με το κλείσιμο ραντεβού για τους εμβολιασμένους. Τα φαρμακεία και την επόμενη μέρα θα είναι κοντά στους πολίτες. Από 1η Ιουλίου θα συνεχίσουμε να δίνουμε δωρεάν self test στους δικαιούχους».