Μαζί με την υπερβολική λιπαρότητα, αποτελoύν  πλέον το πιο συχνό φαινόμενο αυτήν την εποχή, εξαιτίας της ζέστη και της χρήσης μάσκας. Ο λόγος για τα μαύρα στίγματα. Εμφανίζονται στην επιδερμίδα όταν μία ποσότητα σμήγματος και νεκρών κυττάρων που μπλοκάρει τους πόρους οξειδώνεται καθώς έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα. Στη συγκεκριμένη διαδικασία οφείλεται και το σκούρο χρώμα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι έχουν πιο λιπαρά δέρματα και μεγαλύτερους πόρους παρατηρούν περισσότερα μαύρα στίγματα στην όψη τους.

Για να τα απομακρύνουμε, η πιο συνηθισμένη κίνηση είναι να τα πιέσουμε.  Όμως αυτό είναι λάθος. Κι αυτό γιατί αφαιρείται μόνο το επιφανειακό σμήγμα αλλά και γιατί μπορεί να προκαλέσουμε φλεγμονές και τραυματισμό στον ιστό της επιδερμίδας, τα οποία ενίοτε αφήνουν μόνιμα σημάδια. Οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι ο βαθύς καθαρισμός, καθώς και η απολέπιση, ενώ αν είναι βαθιές ρίζες τους, καλό είναι να απευθυνθούμε σε δερματολόγο, ο οποίος με ένα ειδικό εργαλείο μπορεί να τα εξαγάγει στο λεπτό.

Παρακάτω ακολουθούν δυο πολύ απλές DIΥ συνταγές που φτιάχνουμε στα γρήγορα.  Τα συστατικά τους εξουδετερώνουν τα μαύρα στίγματα και κάνουν τους πόρους να δείχνουν μικρότεροι.

Μάσκα για τα μαύρα στίγματα

Τι θα χρειαστούμε:

-2 φέτες ανανά

-2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι πλήρες

Η διαδικασία

Καθαρίζουμε τις φέτες και τις  πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε το μείγμα ώστε να γίνει ομοιόμορφο. Η μάσκα μας είναι έτοιμη. Την απλώνουμε σε καθαρό πρόσωπο, και την αφήνουμε να δράσει  για περίπου μισή ώρα μέχρι να στεγνώσει. Τέλος ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, προχωράμε στην ενυδάτωση ως συνήθως.

Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή δυο βράδια  την εβδομάδα.

Tip: Ο ανανάς όπως και το πλήρες  γιαούρτι είναι πλούσια σε φυσικά ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και ΑΗΑ (άλφα-υδροξυοξέα) που εξυγιαίνουν τους πόρους, απολεπίζουν ήπια και διώχνουν τα νεκρά κύτταρα.

Μάσκα για βαθύ καθαρισμό

Τι θα χρειαστούμε:

-2 κουτ. σούπας σκόνη πράσινο άργιλο

-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Η διαδικασία

Ρίχνουμε  σε ένα μπολ όλα τα υλικά, εκτός από το αιθέριο έλαιο. Προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό ώστε να ενωθούν και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Απλώνουμε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και περιμένουμε περίπου 15 λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και σκουπίζουμε απαλά το πρόσωπο. Στη συνέχεια περνάμε στην ενυδάτωση.

Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή δυο βράδια  την εβδομάδα.