Θυμάστε πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που διαβάσατε κάτι; Όχι, δεν εννοούμε αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή ετικέτες τροφίμων, αλλά βιβλίο. Σε έναν κόσμο που οι οθόνες είναι κυρίαρχες, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς την ευχαρίστηση που μπορεί να βρει στις σελίδες ενός βιβλίου. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να θυμηθείτε όλους εκείνους τους λόγους που αξίζει να… ανοίξετε ένα βιβλίο αυτό το καλοκαίρι.

*Ακονίζει το μυαλό

Η ανάγνωση «ακονίζει» και κρατά σε φόρμα το μυαλό. Μάλιστα, ερευνητές από την Κλινική «Μayo» μελέτησαν τις καθημερινές συνήθειες 200 ανθρώπων από 70 έως 89 ετών με ήπια προβλήματα μνήμης, σε διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής τους και διαπίστωσαν ότι όσοι αφιέρωναν χρόνο στο διάβασμα και σε άλλες δημιουργικές ασχολίες είχαν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν περαιτέρω εξασθένηση της μνήμης τους ή Αλτσχάιμερ.

*Προσφέρει χαλάρωση

Ό,τι και να σας απασχολεί -και πιθανότατα σας απασχολούν αρκετά- ένα βιβλίο αρκεί για να το βγάλετε από το μυαλό σας, έστω για λίγο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή το μυαλό αναγκάζεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει και κάπως έτσι αποσπάται η προσοχή του από τους υπόλοιπους προβληματισμούς που το βασανίζουν. Μάλιστα, σημασία δεν έχει το τι είδους βιβλίο θα επιλέξετε να διαβάσετε, αλλά το να απορροφηθείτε από αυτό. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, ακόμη και 6 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να αποβάλλουμε τα 2/3 του καθημερινού στρες που βιώνουμε.

*Σας βοηθάει να καταλαβαίνετε καλύτερα τους άλλους ανθρώπους

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το βιβλίο είναι ένα «παράθυρο» στον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν οι άνθρωποι, αφού η λογοτεχνία εμπλέκει τον αναγνώστη σε μια κατάσταση κατά την οποία χρειάζεται να αξιοποιήσει την ικανότητά του να κατανοήσει τους ήρωες για τους οποίους διαβάζει.

*Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σας

Ακόμη κι αν δεν δίνετε Πανελλαδικές Εξετάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό σας. Η συχνή ανάγνωση βιβλίων χαρίζει άνεση στον γραπτό και προφορικό λόγο, ενώ παράλληλα οξύνει τη σκέψη και τη φαντασία.