Όλοι θέλουμε ένα λαμπερό και αφοπλιστικό χαμόγελο, το οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε μέσα από την συνεπή φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής, που περιλαμβάνει το τακτικό πλύσιμο των δοντιών και τα check-up στον οδοντίατρο. Αν θέλετε να ενισχύσετε την καλή στοματική υγιεινή δοκιμάστε τα ακόλουθα tips:

Φυσικές μέθοδοι για λαμπερό χαμόγελο

Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν φυσικές μεθόδους που μπορούν να κάνουν σπίτι για να επαναφέρουν την λάμψη στο χαμόγελό τους. Άλλοι δοκιμάζουν το κλασικό κόλπο με το πλύσιμο των δοντιών με λίγη μαγειρική σόδα.

Άλλοι προτιμούν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως το σέλινο, τα μήλα, τα αχλάδια και τα καρότα που προκαλούν έντονη έκκριση σάλιου, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφίμων στα δόντια σας.

Το να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη αποτελεί επίσης μια μέθοδος καθαρισμού των δοντιών από υπολείμματα ενώ προκαλεί και την έκκριση σάλιου. Extra bonus: Το σάλιο εξουδετερώνει και το οξύ που μπορεί να προκληθεί από την τερηδόνα.

Κόψτε το κάπνισμα

Όχι μόνο είναι κακό για την υγεία σας αλλά το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνος παράγοντες για την υγεία και την εμφάνιση των δοντιών. Ο καπνός προκαλεί καφέ λεκέδες που διαπερνούν τα αυλάκια και τα κοιλώματα του σμάλτου των δοντιών.

Οι λεκέδες καπνού μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν μόνο με το βούρτσισμα ενώ όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο πιο έντονοι γίνονται οι λεκέδες. Το κάπνισμα προκαλεί επίσης κακή αναπνοή και ουλίτιδα, ασθένεια δηλαδή των ούλων και αυξάνει τον κίνδυνο των περισσότερων τύπων καρκίνου.

Αποφύγετε τρόφιμα που «λεκιάζουν»

Μερικά κοινά τρόφιμα μπορούν να αποχρωματίσουν τα δόντια, χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ένα φαγητό μπορεί να λεκιάζει τα δόντια σας περιλαμβάνει: Οτιδήποτε μπορεί να λεκιάσει ένα άσπρο βαμβακερό μπλουζάκι μπορεί να λεκιάσει τα δόντια, επισημαίνουν οι οδοντίατροι.

Ο καφές λεκιάζει τα δόντια, για παράδειγμα. Άλλα ροφήματα που μπορεί να «θαμπώσουν» το χαμόγελό σας είναι το τσάι αλλά και οι χυμοί φρούτων. Αυτοί οι λεκέδες των δοντιών αναπτύσσονται αργά και γίνονται πιο αισθητοί καθώς μεγαλώνουμε.