Θα μπορούσαμε να παραμένουμε χαλαροί όταν ψάχνουμε για μία ολόκληρη ώρα θέση πάρκινγκ ή όταν πρέπει να δουλέψουμε από το σπίτι και τα παιδιά δεν σταματούν να κάνουν φασαρία; Κι όμως, οι αρχές του διαλογισμού υποστηρίζουν ότι η ένταση δεν σχετίζεται με τα εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά με την εσωτερική μας αντίδραση σε αυτά και προτείνουν έναν τρόπο ζωής όπου το άγχος δεν έχει θέση. Ωστόσο, πέρα από την καταπολέμηση του άγχους, ο διαλογισμός φαίνεται να έχει και άλλα σημαντικά οφέλη, από την ενίσχυση της συγκέντρωσής μας μέχρι τη βελτίωση της σεξουαλικής μας ζωής.

Γιατί αξίζει να ξεκινάτε την ημέρα σας με διαλογισμό

Mε το διαλογισμό το σώμα χαλαρώνει και το μυαλό ηρεμεί.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το δεξιό και το αριστερό ημισφαίριο αρχίζουν να συνεργάζονται καλύτερα, ενώ αυξάνεται ραγδαία η ικανότητα παρατήρησης και συγκέντρωσης. Mε αυτό τον τρόπο, μπορεί να βελτιωθεί η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και το άτομο καταφέρνει να χειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Tο άγχος μειώνεται σε σημαντικό βαθμό, αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση και το άτομο απολαμβάνει αισθήματα γαλήνης, χαράς και ικανοποίησης. Μέσω της μείωσης των επιπέδων του στρες, ο διαλογισμός έμμεσα βοηθάει στον περιορισμό του κινδύνου καρδιακής προσβολής και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι μέσω του διαλογισμού βελτιώνεται η λειτουργία του στομάχου, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης, περιορίζεται η ένταση στους μυς, βελτιώνεται η στάση του σώματος και το άτομο ανακουφίζεται από πόνους.

Ετσι, κάνοντας διαλογισμό το πρωί θα είστε σε θέση να ξεκινάτε την ημέρα σας με ηρεμία και θα νιώθετε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε ό,τι προκύψει στη συνέχεια.

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε διαλογισμό: