Château Margaux, 620 δολάρια η φιάλη, Château Lafite Rothschild, 695 δολάρια, Haut-Bailly, 139 δολάρια, Ducru-Beaucaillou, 239  δολάρια. Σας ακούγεται ακριβό; Δεν θα έπρεπε.

Σε μια εποχή που οι σχεδόν όλες οι αξίες ενεργητικού έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, η τιμή του εξαιρετικού γαλλικού κρασιού δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει. Η για να ακριβολογούμε, να μην ηγηθεί αυτής της τάσης.

Η Ελιν Μακόι δοκίμασε για λογαριασμό του Bloomberg τα καλύτερα γαλλικά κρασιά και παρουσίασε τις καλύτερες προτάσεις για φέτος.

Οι τελικές προθεσμιακές τιμές για τα κρασιά Μπορντό του 2020 διέρευσαν αυτή την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πιο σημαντικής εαρινής τελετουργίας για τον κόσμο του κρασιού: το en primeur, δηλαδή την αγορά κρασιού ενώ αυτό βρίσκεται ακόμη στα βαρέλια, πριν εμφιαλωθεί.

Η τελετουργία αυτή ουσιαστικά ολοκληρώνει ένα δίμηνο δοκιμών για τους ειδικούς του κρασιού. Μετά από αυτή τη διαδικασία, η τελική επιλογή ανήκει πλέον στους καταναλωτές. Αυτοί θα επιβραβεύσουν τελικά την παραγωγή. Η Μακόι δοκίμασε δείγματα κρασιού από περισσότερα από 350 βαρέλια και η ετυμηγορία της είναι εξαιρετικά θετική.

Τα κρασιά του 2020 της περιοχής Μπορντό είναι εξαιρετικά για τρίτη διαδοχική χρονιά, 2018, 2019 και 2020. Η προηγούμενη φορά που αυτό το σενάριο συνέβη ξανά ήταν πριν 30 χρόνια το 1988, 1989 και 1990.

«Το 2020 είναι το grand finale, τα πυροτεχνήματα», δήλωσε η Βερονίκ Σάντερς, διευθύντρια του Haut-Bailly. «Τα κρασιά έχουν τη συγκέντρωση και το βάθος του 2018 και τη γοητεία και την λεπτότητα του 2019.»

Τα καλύτερα του 2020 είναι κλασικά, φωτεινά και φρέσκα, κομψά και ραφινάτα, με πλούσιες, ώριμες τανίνες, μεταξένια υφή και ειδικά έντονη ενέργεια. Μερικά έχουν μια ασυνήθιστη φωτεινή ποιότητα και τεράστια ακρίβεια, με πολύ καθαρές και λεπτομερείς στρώσεις γεύσης. Εχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και πλούτο απ΄ ότι το 2019 και πιο ήρεμες τανίνες και λιγότερο αλκοόλ απ΄ ό,τι το 2018.

Όμως η ποιότητα δεν είναι τόσο ομοιογενής όπως η σοδειά του 2019 η οποία επίσης πρόσφερε τις καλύτερες τιμές (400 δολάρια για μια φιάλη Mouton Rothschild, για παράδειγμα) σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Παρότι υπάρχουν καλές ευκαιρίες, οι περισσότερες τιμές της σοδειάς του 2020 είναι αυξημένες κατά 2%-53% (πρώτες καλλιέργειες Mouton Rothschild και Haut-Brion) φτάνοντας μέχρι το εντυπωσιακό 88,8% (Château Petit Village) σε σύγκριση με τις περυσινές τιμές. Η παραγωγή ήταν μικρότερη απ΄ ό,τι το 2019.

Τα καλά οικονομικά νέα είναι ότι στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε τους δασμούς 25% στο κρασί για την επόμενη πενταετία, το οποίο σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση τα εμφιαλωμένα κρασιά θα κυκλοφορήσουν το 2023.

Η σοδειά του 2020 δεν ήταν εύκολη, αρχίζοντας με το εμφανές γεγονός ότι συνέβη εν μέσω μιας τρομερής παγκόσμιας πανδημίας. «Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν, λόγω του κορωνοϊού, ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε νέες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ανθρώπων και των οργανισμών συνολικά,» δήλωσε ο Ντομινίκ Αρανγκό της Cos d’Estournel. Ο Ζαν-Εμανουέλ Ντανζόι της Mouton Rothschild, πρόσθεσε: «Το καλό ήταν ότι δεν υπήρχε ανάγκη για βιαστικά ταξίδια και εστιάσαμε μόνο στα σημαντικά θέματα: τα κρασιά και τους ανθρώπους».

Ένα από τα κλειδιά της σοδειάς ήταν ότι άρχισε και τέλειωσε νωρίς, πριν τις βροχές του φθινοπώρου και ενώ η περίοδος άρχισε με ανοιξιάτικες βροχές, συνεχίστηκε με ένα ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες. Είχαμε έντονη ξηρασία για περίπου δύο μήνες,» ανέφερε ο Φιλίπ Μπασκόλ του Chateau Margaux, για να προσθέσει: «Το παράδοξο είναι ότι παρά αυτή την ξηρασία, τα επίπεδα αλκοόλ είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι συνήθως.» Ο Ερίκ Κόλερ της Château Lafite Rothschild τονίζει: «Είναι σοδειά του οινοποιού επειδή έπρεπε να είσαι έτοιμος να αλλάξεις και να προσαρμοστείς γρήγορα».

Πώς λειτουργούν τα προθεσμιακά

Με τα προθεσμιακά Mπορντό, βάζει τα χρήματα τώρα και παραλαμβάνεις εμφιαλωμένα κρασιά σε δύο χρόνια. Αν περιμένεις να αγοράσεις αργότερα, θα πληρώσεις περισσότερα. Όμως υπάρχει μια προειδοποίηση: οι τιμές δεν ανεβαίνουν πάντα και έχει δεσμεύσει χρήμα για δύο χρόνια. Πράλληλα, μπορείς να επιλέξεις το φορμάτ της εμφιάλωσης: κανονικά μπουκάλια, μεγάλα, ακόμη και 6λιτρα αυτοκρατορικά. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s προσφέρει 60-80 κρασιά, αρκετά εκ των οποίων εκτιμά ότι θα έχουν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Η λίστα της Μακόι περιλαμβάνει μόνο Margaux, το καλύτερο κρασία της σοδειάς του 2020, ενώ τονίζει τις διαφορετικές προσωπικότητες που ξεχωρίζουν: Mouton πολύ πλούσιο, γεύση σοκολάτας και βελούδινο, Lafite εκλεκτό και διακριτικό, Haut-Brion με στρώσεις, συγκεντρωμένο και με δομή. Ξεχωρίζουν επίσης τα: La Conseillante, Clinet, Figeac, Belair-Monange, Beausejour Duffau-Lagarosse, Langoa Barton, Laroque, La Gaffliere, La Croix Ducru-Beaucaillou, Tour Saint-Christophe.

10 κρασιά με τιμή πάνω από 100 δολάρια

Πηγή: Vendors

Troplong-Mondot ($107)
Haut-Bailly ($139)
Smith Haut Lafitte ($139)
Pichon Baron ($159)
Cos d’Estournel ($222)

Ducru-Beaucaillou ($239)
Trotanoy ($335)
Angelus ($375)
La Mission Haut-Brion ($360)

Château Margaux ($620)

9 κρασιά με τιμή κάτω από 100 δολάρια

Talbot ($59)
Château d’Issan ($62)
Clerc Milon ($86)
Leoville Barton ($90) 
Lilian Ladouys ($20)
Siran ($33)
Lafon-Rochet ($40)
La Lagune ($40)
Fonplegade ($45)

Πηγή: ΟΤ