Οι παρενέργειες που εμφανίζουν πολλοί λήπτες μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 μπορεί να είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αρχίσει να αντιδρά.

Ωστόσο η απουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι ο εμβολιασμός δεν λειτουργεί, καθησυχάζει μελέτη που εξέτασε το εμβόλιο mRNA της Pfizer.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στο Μέριλαντ εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κοροναϊού σε 206 υγειονομικούς υπαλλήλους, πριν και μετά τον εμβολιασμό τους. Οι εθελοντές απάντησαν επίσης ερωτηματολόγια για τυχόν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

Όπως είχε παρατηρηθεί και στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων mRNA, ο πόνος στο σημείο της ένεσης ήταν μακράν η συχνότερη παρενέργεια, καθώς αναφέρθηκε στο 91% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και στο 82% μετά τη δεύτερη, έδειξε η μελέτη, η οποία αναρτήθηκε στην υπηρεσία προδημοσίευσης medRxiv πριν υποβληθεί σε έλεγχο.

Τα συστημικά συμπτώματα αντίθετα ήταν συχνότερα μετά τη δεύτερη ένεση. Για παράδειγμα, κόπωση ή αδυναμία αναφέρθηκε από το 42% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και απλο το 62% μετά τη δεύτερη. Μυαλγία ή αρθραλγία εκδηλώθηκε στο 28% μετά την πρώτη δόση, ποσοστό που αυξήθηκε στο 52% μετά τη δεύτερη.

Ωστόσο δεν υπήρχε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην ύπαρξη ή την ένταση των παρενεργειών και τους τίτλους των αντισωμάτων ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, καθησυχάζουν οι ερευνητές.

Εκτιμούν εξάλλου ότι τα ευρήματα ισχύουν και για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο επίσης βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA.

Λόγος ανησυχίας για τους λήπτες άλλων εμβολίων επίσης δεν υπάρχει, αφού οι κλινικές μελέτες στις οποίες βασίστηκε η αδειοδότηση των εμβολίων δεν διαπίστωσαν σχέση ανάμεσα στις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News