Λίγες είναι οι χώρες που είναι τόσο γνωστές για τη σοκολάτα τους, όσο το Βέλγιο και η Ελβετία.

Οι ελβετικές και βελγικές σοκολάτες, φημίζονται για την ποιότητά τους, παρόλο που σε καμία από αυτές τις χώρες δεν φυτρώνουν κακαόδεντρα. Οπότε, το όνομά τους στην παγκόσμια αγορά, έχε χτιστεί με θεμέλια την ανεπτυγμένη βιομηχανία τους πάνω στην παραγωγή σοκολάτας, αλλά και την επιτυχημένη τους στρατηγική σε θέματα μάρκετινγκ.

Όπως και να έχει, αυτές οι σοκολάτες έχουν και φήμη και αδιαμφισβήτητη ποιότητα. Όμως, αν και πολύ μπερδεύονται, ίδιες δεν είναι.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι διαφορές τους;

Ελβετική σοκολάτα

Κύρια χαρακτηριστικά: Μπάρες φίνας σοκολάτας γάλακτος από ελβετικό γάλα, με απαλή υφή και ανεπαίσθητη πικράδα.

Πώς δημιουργήθηκε: Η δημιουργία της σημερινής ελβετικής σοκολάτας χρονολογείται πίσω στο 1819, στο Κορζίερ της Ελβετίας, από τον επιχειρηματία και «σοκολατιέρη», Φρανσουά Λουί Καγιέ, που ίδρυσε εκεί μια εταιρία παραγωγής σοκολάτας. Σήμερα, η Καγιέ, θεωρείται η παλαιότερη μάρκα ελβετικής σοκολάτας. Όμως, τα εύσημα για τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν την ελβετική σοκολάτα από τις υπόλοιπες, παίρνουν οι Ντάνιελ Πίτερ και Ρόντλολφ Λιντ.

Ο Πίτερ, άνοιξε το δικό του εργαστήριο στην πόλη Βεβέ της Ελβετίας το 1867. Το 1875, ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μια ενιαία μπάρα σοκολάτας με ζαχαρούχο γάλα, από ένα κοντινό εργοστάσιο που ανήκε στον Ανρί Νεστλέ (ιδρυτή της Νεστλέ που όλοι ξέρουμε). Ο Λιντ, άνοιξε το δικό του εργαστήριο το 1879, στη Βέρνη. Εισήγαγε μία νέα τεχνική με την οποία θέρμαιναν τους κόκκους του κακάο κατά την άλεσή τους, ενώ μοίραζε ομοιόμορφα και το βούτυρο κακάο που προέκυπτε από τη διαδικασία. Αυτή η νέα τεχνική του τότε, είναι και υπεύθυνη για τη βελούδινη υφή της σοκολάτας που λιώνει στο στόμα, και μαζί με την προσθήκη του ζαχαρούχου γάλακτος, δημιούργησαν την Ελβετική σοκολάτα του σήμερα που τόσοι αγαπούν.

Βελγική σοκολάτα

Κύρια χαρακτηριστικά: Μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Πιο διαδεδομένη για πραλίνες και τρουφάκια.

Πώς δημιουργήθηκε: Οι παραγωγοί εμπνεύστηκαν από διάφορες γωνιές του κόσμου και γι’ αυτό και υπάρχουν πολλοί τύποι βελγικής σοκολάτας. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για την ελβετική σοκολάτα, οι Βέλγοι παραγωγοί, είχαν δικές τους αποικίες στο εξωτερικό απ’ όπου προμηθεύονταν τους κόκκους για τις σοκολάτες τους. Η ιστορία τους ξεκινά τον 19ο αιώνα, από τις αποικίες τους στο Κονγκό.
Η βελγική σοκολάτα κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση το 1912 με τις πραλίνες, σοκολατάκια με σκληρό σοκολατένιο περίβλημα και κρεμώδη σοκολατένια γέμιση. Δημιουργός τους, ο Ζαν Νεούς, Ελβετός σοκολατοποιός που ζούσε στις Βρυξέλλες. Η φήμη της χώρας για τις σοκολάτες της άρχισε να μεγαλώνει με τα χρόνια και μέσω άλλων εταιριών, όπως οι Νεούς, Godiva και Leonidas, που έβρισκαν διαρκώς νέους τρόπους να διευρύνουν την ποικιλία τους σε πραλίνες τοπ ποιότητας, άλλα γλυκίσματα, τρουφάκια κλπ.