Είτε φταίει μια σκληρή μέρα στο γραφείο, είτε σε αγχώνει η πανδημία, η κλιματική αλλαγή ή το μέλλον της οικονομίας (κι αν πούμε ότι δεν σε καταλαβαίνουμε θα είμαστε ψεύτες), η κατάληξη είναι μία: Έχεις γυρίσει στο σπίτι γεμάτη ένταση, η οποία μοιάζει αποφασισμένη να μείνει μαζί σου για πάντα.

Δεν θα σου υποσχεθούμε ότι θα μπορέσεις να ξεχάσεις τα πάντα – δεν έχουν βγει ακόμη αρκετά δυνατά ναρκωτικά – όμως υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις το έντονο στρες και να πετύχεις την αναγκαία ισορροπία για να παραμείνεις λειτουργική και ικανή να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα.

Γράψε ημερολόγιο

Ναι, ναι, ημερολόγιο. Έτσι θα μπορέσεις να επεξεργαστείς τις σκέψεις σου καλύτερα – ή ακόμη και την ίδια την επικαιρότητα – να γκρινιάξεις σε κάποιον που δεν θα διαμαρτυρηθεί ποτέ και εντέλει να ανακουφιστείς. Επίσης, η συνήθεια αυτή θα σου δώσει μια αίσθηση οργάνωσης που είναι από μόνη της ικανή να μειώσει το άγχος.

Κάνε γυμναστική

Ξέρουμε ότι σου το λέει και η κολλητή σου, αλλά τι να κάνουμε, έχει δίκιο. Όταν γυμνάζεσαι, το σώμα σου εκκρίνει ορμόνες που μειώνουν το στρες και την ένταση και σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενη. Το τρέξιμο μπορεί να είναι πιο διάσημο για αυτές τις ιδιότητες, όμως και η γιόγκα θα κάνει τη δουλειά της. Α, και το καλύτερο; Η άσκηση θα βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου σου.

Ξεκίνα ένα χόμπι

Σίγουρα αισθάνεσαι ότι δεν έχεις χρόνο (και) για αυτό, όμως θα δεις ότι η προσθήκη μιας ενδιαφέρουσας δραστηριότητας στη ζωή σου θα κάνει τα πράγματα πιο ευχάριστα – επομένως και πιο εύκολα και λιγότερο αγχώδη. Επίσης, όταν το στρες φτάνει σε υψηλά επίπεδα, το να κάθεσαι στον καναπέ και να «χαλαρώνεις» χωρίς να κάνεις τίποτα, στην πραγματικότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα, επειδή σκέφτεσαι τα ίδια και τα ίδια.

Μαγείρεψε κάτι

Θα χαρείς τη διαδικασία – από την επιλογή των υλικών μέχρι το τελικό «μέλωμα» του φαγητού. Θα χαρείς τη γεύση. Και θα ενθουσιαστείς όταν το προσφέρεις σε κάποιον που αγαπάς. Άσε που η συγκέντρωση και οι κινήσεις μπορούν να έχουν ακόμη και… ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες.

Άσε τον καφέ, άσε το τσιγάρο

Η νικοτίνη και η καφεΐνη δεν είναι καθόλου φίλες σου σε αυτή την περίπτωση (καλά, ειδικά η πρώτη και σε καμία άλλη). Μπορεί να νιώθεις ότι σε χαλαρώνουν, αλλά η καφεΐνη εκτινάσσει την κορτιζόλη, τη λεγόμενη ορμόνη του στρες, ενώ η νικοτίνη πιέζει κι άλλο το σώμα σου δυσκολεύοντας την αναπνοή σου. Η αποτοξίνωση και από τις δύο μπορεί να κάνει θαύματα.