Τα μπισκότα στο πρωινό σας αποτελεί τον πιο γλυκό τρόπο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, κυριολεκτικά και μη. Ωστόσο, αντιστεκόμαστε σε αυτήν την επιθυμία μιας και γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών δεν θα μας ωφελήσει, ακόμα και αν το απολαύσουμε.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί αυτό το αίνιγμα, η διαιτολόγος Amy Schwarz, ξεκαθαρίζει πως το υγιεινό μπισκότο που μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρωινό σας δεν είναι μύθος. Τα μπισκότα μπορούν να λειτουργήσουν ως επαρκές πρωινό, μόνο αν πληρούν ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις.

Ποια είναι τα υγιεινά μπισκότα

Ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε για το πρωινό σας, η Amy Schwarz επισημαίνει ότι για να χαρακτηριστεί ως «υγιεινό» πρέπει να υπάρχει ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών. Αυτό διότι διαφορετικά δεν προσλαμβάνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Πρωτεΐνη

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες ποικίλλουν από άτομο σε άτομο με βάση την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας, αλλά κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να στοχεύετε να καταναλώνετε 50 γραμμάρια εάν δεν είστε πολύ δραστήριοι, 75 γραμμάρια εάν είστε μέτρια δραστήριοι και 100 γραμμάρια ή περισσότερα για να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερα από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε φορά, οπότε είναι σημαντικό να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που περιλαμβάνει και το πρωινό σας.

Υγιεινά λιπαρά και υδατάνθρακες

Όσον αφορά τα υγιεινά λιπαρά, δεν υπάρχει καθορισμένη απαίτηση για το πόσα θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά, αλλά τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και επίσης παρέχουν στο σώμα πολύτιμη ενέργεια.

Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο έχει σημασία ο τύπος λίπους στο μπισκότο που συμπεριλαμβάνετε στο πρωινό σας, το ίδιο ισχύει και για τον τύπο υδατανθράκων. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ινών, μαγνησίου και βιταμινών Β και Γ.

Για να καταλάβετε λοιπόν, αν το μπισκότο σας είναι πράγματι υγιεινό αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον πίνακα διατροφικής αξίας για να δείτε την λίστα των συστατικών.

Τι άλλο να προσέξετε

Εάν το μπισκότο παρασκευάζεται κυρίως με λευκό αλεύρι, αυτό σημαίνει ότι η βάση είναι ένας απλός υδατάνθρακας, όχι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, και ως εκ τούτου ότι είναι λιγότερο πυκνός σε θρεπτικά συστατικά και είναι πιο πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Μερικά παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων είναι η βρώμη, το αλεύρι αμυγδάλου και το αλεύρι ολικής αλέσεως», επισημαίνει η Amy Schwarz.

«Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε την προστιθέμενη περιεκτικότητα σε ζάχαρη». Ένα μπισκότο πρωινού μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά αν πρόκειται για μια «βόμβα» ζάχαρης, τότε ίσως δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή» μας εξηγεί.