Μια από τις λατρεμένες γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας, το ψητό κοτόπουλο είναι τόσο απλό όσο και δύσκολο, αν κάποιος θέλει να το πετύχει άψογα.

Γιατί δεν αρκεί να έχει ψηθεί μέχρι μέσα: Πρέπει να παραμένει ζουμερό στο εσωτερικό του, ώστε να είναι απολαυστικό, ενώ η πέτσα του πρέπει να είναι τραγανή και… αμαρτωλή.

Πώς θα το πετύχουμε, λοιπόν;

Πριν την ετοιμασία: προτιμάμε να μην δένουμε τα μπούτια αλλά να τα αφήνουμε «ανοιχτά». Γενικά, πολλοί συμβουλεύουν να δένουμε μπούτια και φτερούγες με μαγειρικό σπάγκο. Όμως με αυτό τον τρόπο το κοτόπουλο χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο για να είναι έτοιμο και στα «δύσκολα» σημεία: στο εσωτερικό των μπουτιών και στις κλειδώσεις. Έτσι όμως, στεγνώνει το στήθος. Δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθεί το σχήμα του πουλερικού, είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε μερίδες προτού το σερβίρουμε.

Μυστικό πρώτο και σημαντικό: ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από το ψυγείο για ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

Μυστικό δεύτερο: το λεμόνι είναι από τους καλύτερους φίλους του κοτόπουλου. Βάλετε δυο ροδέλες λεμόνι στην κοιλιά του κοτόπουλου για να μείνει μαλακό. Για να χρυσίσει απ’ έξω πρέπει επίσης να το ραντίσετε με λεμόνι.

Μυστικό παχυντικό και νόστιμο: το βούτυρο. Μπορείτε με μια σπάτουλα ή με το χέρι να περάσετε το κοτόπουλο σε όλη την επιφάνεια με βούτυρο, θα χρυσίσει και θα γίνει πεντανόστιμο. Αν σας αρέσει, προσθέστε και λίγο σκόρδο για άρωμα. Εκτός από το βούτυρο χρειάζεται και ελαιόλαδο. Με ένα πινέλο κουζίνας βάλτε ελαιόλαδο σε όλα τα σημεία του κοτόπουλου.

Χοντρό αλάτι! Κι όμως θα κάνει τη διαφορά. Τρίψτε το κοτόπουλο με χοντρό αλάτι, θα γίνει πολύ νοστιμότερο. Για ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα βάλτε λίγο φρέσκο θυμάρι στην κοιλιά.

Μυστικό για τις πατάτες που συνοδεύουν κλασικά ένα ψητό κοτόπουλο. Επιλέξτε τις πατάτες που ταιριάζουν σε ψητό φαγητό, όπως Νάξου για παράδειγμα. Αποφύγετε τις πατάτες που είναι λευκές, δεν είναι τόσο καλές ποιοτικά ούτε νόστιμες. Αφού τα κάνετε όλα αυτά, προσθέστε στο ταψί λίγο νερό, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε δύο ώρες.

Κάποιοι προτείνουν να το σκεπάσουμε με βρεγμένο και στυμμένο λαδόχαρτο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κάνει ωραία κρούστα χωρίς να καεί. Κάθε λίγο περάστε με πινέλο κουζίνας το μείγμα σας (βούτυρο, λάδι, λεμόνι) ξανά και ξανά πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες.

Μισή ώρα πριν το τέλος αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο για να έχετε ένα χρυσό, ξεροψημένο αποτέλεσμα. Αφού ψήσουμε το κοτόπουλο, το αφήνουμε μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα για περίπου 15 – 20 λεπτά.