Το σάντουιτς είναι μια πρακτική επιλογή για το μεσημεριανό γεύμα: προετοιμάζεται γρήγορα και οικονομικά, μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να αποτελέσει ένα ισορροπημένο, πλήρες γεύμα με σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, άπαχη πρωτεΐνη και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες. Κι ενώ μπορεί να μην είναι η πρώτη επιλογή που σας έρχεται στο μυαλό όταν θέλετε να αδυνατίσετε, το σάντουιτς στην πραγματικότητα μπορεί να σας χορτάσει, να τροφοδοτήσει τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά και να διευκολύνει την απώλεια κιλών. Αρκεί βέβαια να προσέξετε ορισμένα πράγματα στο πώς θα το φτιάξετε.

5+1 tips για να μειώσετε τις θερμίδες και να αυξήσετε τη θρεπτική αξία στο σάντουιτς

  1. Χρησιμοποιήστε μόνο ένα ψωμάκι. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες κυριολεκτικά σε κάθε σάντουιτς: βγάλτε το πάνω κομμάτι ψωμιού.
  2. Προσέξτε τις προσθήκες. Μια σπιτική σος γιαουρτιού, η μουστάρδα και το χούμους, είναι καλές επιλογές για να προσθέσετε υγρασία και γεύση στο σάντουιτς. Για έξτρα γεύση μην ξεχνάτε την ντομάτα, τις ελιές και την κάπαρη.
  3. Αποφύγετε το λευκό ψωμί. Αν και το ψωμί ολικής άλεσης δεν έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο λευκό, έχει την ιδιότητα να σας χορταίνει πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα, χάρη στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Επιλέξτε, λοιπόν, μαύρο ή πολύσπορο ψωμί για να φτιάξετε ένα χορταστικό σάντουιτς. Μια άλλη πολύ καλή επιλογή είναι η αραβική πίτα ολικής άλεσης.
  4. Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη. Τα αυγά είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος να προσθέσετε πρωτεΐνη στο γεύμα σας και κατ’ επέκταση να παρατείνετε το αίσθημα κορεσμού σας. Δεδομένου ότι τα αλλαντικά συχνά περιέχουν πολύ νάτριο, προτιμήστε να γεμίζετε τα σάντουιτς με ψητό στήθος κοτόπουλου ή φιλέτα σολομού. Οι φέτες βραστής ή ψητής γαλοπούλας, οι φέτες σολομού ή ο κονσερβοποιημένος τόνος σε νερό είναι η ιδανική επιλογή αν δεν θέλετε να μαγειρέψετε.
  5. Επιλέξτε τυρί με λίγες θερμίδες. Το ανθότυρο και το τυρί cottage και το ανθότυρο είναι εξαιρετικές επιλογές για να μειώσετε τις θερμίδες στο σάντουιτς. Αν πάλι δεν θέλετε να απαρνηθείτε το κίτρινο τυρί, επιλέξτε χαμηλό σε λιπαρά.
  6. Πειραματιστείτε με τα λαχανικά. Τραγανά, θρεπτικά και φτωχά σε θερμίδες, τα λαχανικά μπορούν να αναβαθμίσουν τόσο τη γεύση όσο και τη διατροφική αξία του σάντουιτς. Τολμήστε να γίνετε δημιουργικοί, αφού σχεδόν όλα τα λαχανικά ταιριάζουν στα σάντουιτς.