Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας στις διάφορες προκλήσεις που εμφανίζονται. Κι ενώ όταν κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα καλό κίνητρο για να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας και να πετύχουμε τους στόχους μας, όταν γίνεται ο βασικός μηχανισμός μας να ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Οι κινήσεις ματ κατά του στρες

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το άγχος και οι στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας. Από την καρδιά μέχρι τον εγκέφαλό μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το έντονο στρες μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μόνιμα.

Ειδικά σε μια εποχή που το στρες έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρούμε λειτουργικούς τρόπους να το διαχειριζόμαστε, για το καλό της ψυχικής αλλά και συνολικής υγείας μας.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες κινήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το στρες.

* Φτιάχνουμε μια λίστα ευγνωμοσύνης

Μπορεί να μας φαίνεται ακατόρθωτο το να νιώσουμε ευγνωμοσύνη όταν παράλληλα είμαστε στρεσαρισμένοι, ωστόσο όταν φέρνουμε στο μυαλό μας όσα μας δίνουν χαρά μπορούμε να βελτιώσουμε άμεσα τη διάθεσή μας. Δοκιμάζουμε λοιπόν να ξεκινήσουμε ένα καθημερινό ημερολόγιο όπου θα καταγράφουμε όλα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε ευγνώμονες.

* Θέτουμε τον ύπνο ως προτεραιότητά μας

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενώ το στρες οδηγεί σε δυσκολίες ύπνου. Για να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, πρέπει να υιοθετήσουμε τις σωστές συνήθειες.

Φροντίζουμε να τηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ξαπλώνοντας και ξυπνώντας κάθε ημέρα τις ίδιες ώρες, αποφεύγουμε την έκθεση στο τεχνητό φως και τις οθόνες πριν τον ύπνο και κάνουμε ένα χαλαρωτικό ντους που θα μας προετοιμάσει για έναν ποιοτικό ύπνο.

* Πίνουμε νερό αντί για καφέ

Μπορεί να πίνουμε περισσότερο καφέ προκειμένου να «ανεβάσουμε» τα επίπεδα ενέργειάς μας, αλλά αυτή δεν είναι μια έξυπνη επιλογή, σε περιόδους έντονου στρες. Δοκιμάζουμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε τον καφέ με νερό, πράσινο τσάι, φρέσκους χυμούς για να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες και να μείνουμε ενυδατωμένοι.

* Ανακαλύπτουμε τη φύση γύρω μας

Σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνάζουν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσο όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίησή τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βελτίωση αυτή συνδέεται άμεσα με τη μείωση των επιπέδων άγχους που προσφέρει η επαφή με τη φύση. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ανακαλύψουμε τους χώρους πρασίνου της περιοχής μας;

* Εστιάζουμε στο τώρα

Αντί να σκεφτόμαστε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, εστιάζουμε στο τι μας συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Προσπαθούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το μέλλον και να σκεφτούμε τι έχουμε τώρα. Κάνουμε μια παύση, δίνουμε προσοχή στο περιβάλλον γύρω μας και επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της δεδομένης στιγμής. Ετσι, όχι μόνο θα αποφορτιστούμε, αλλά θα είμαστε επίσης σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση.